Wykorzystanie zdjęć w opisie produktu

• Autor wątku Autor wątku sebap123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sebap123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Cześć!

Chciałbym w swoim sklepie internetowym sprzedającym obrazy (dzieła autorskie) prezentujące różne znane budynki z polski do opisu dodać zdjęcia danego budynku "w rzeczywistości". Zdjęcie nie jest w żadnym momencie produktem, służy tylko do prezentacji.

Czy mogę w takim wypadku wykorzystać zdjęcie z Flickr bądź innego miejsca w Internecie na zasadzie cytatu (podanie autora itp.), czy muszę poszukać zdjęć umożliwiających komercyjne wykorzystanie takiego zdjęcia?

Dzięki!

Powinieneś poszukać zdjęć umożliwiających takie wykorzystanie.

Pytanie o prawo panoramy

Cześć,

chcę zlecić produkcję a następnie sprzedawać szaliki z rysunkami/grafikami nawiązującymi do różnych znanych budynków w Polsce. Obrazy te nie są zdjęciami naniesionymi na materiał, ale na podstawie zdjęcia zostały one przerysowane przez grafika w jego unikalnym stylu i teraz wyglądają jak pixelarty.
Z tego co rozumiem takie działanie jest możliwe zgodnie z art. 33, tzw. prawem panoramy. Budynki które prezentuję są ogólnodostępne, dodatkowo nie pokazuję ich wnętrza, ale tylko zewnętrzną bryłę/fasadę.
Czy moje myślenie jest poprawne, czy jednak musiałbym wystąpić o licencję na taką działalność?

Dziękuję za podpowiedź.

RE: Pytanie o prawo panoramy

sebap123 napisał:
... Obrazy te nie są zdjęciami naniesionymi na materiał, ale na podstawie zdjęcia zostały one przerysowane przez grafika w jego unikalnym stylu ...
Zatem są opracowaniami ze wszystkimi konsekwencjami z tego wynikającymi - szukaj "opracowanie cudzego utworu"
sebap123 napisał:
... Budynki które prezentuję są ogólnodostępne, dodatkowo nie pokazuję ich wnętrza, ale tylko zewnętrzną bryłę/fasadę. ...
Budynki jako takie tak, ale na korzystanie ze zdjęć budynków już nie, szukaj jak powyżej.

PS.

Nie powielaj tematu, kontynuuj w raz rozpoczętym.

LeszsekS napisał:
Zatem są opracowaniami ze wszystkimi konsekwencjami z tego wynikającymi - szukaj "opracowanie cudzego utworu"

Budynki jako takie tak, ale na korzystanie ze zdjęć budynków już nie, szukaj jak powyżej.

Chyba nie wypowiedziałem się dostatecznie jasno, albo czegoś nie rozumiem.
Jestem świadomy, że zdjęcia obiektów są chronione prawem autorskim i art. 33 nie ma tutaj zastosowania. Jednak zdjęcia o których mowa są wykonane przeze mnie lub na moje zlecenie (czyli mam wymagane prawa do modyfikowania ich). Zdjęcie jest tylko pośrednim medium do stworzenia pixelarta. Równie dobrze grafik mógłby siedzieć na ławce przed budynkiem i rysować go na miejscu :)

Czy nadal jest to "opracowanie cudzego utworu"? Czy nie byłoby nim (w przypadku budynków, o których mowa) zbudowanie budynku podobnego do tego co już istnieje?

Będę wdzięczny za wyjaśnienie.

Może jeszcze inaczej zadam pytanie...

Sytuacja 1: Zrobiłem zdjęcie jakiegoś znanego budynku w Polsce i umieściłem je na koszulce, która mam zamiar sprzedawać.

Sytuacja 2: Na podstawie zdjęcia wykonanego w sytuacji 1 stworzyłem szkic ołówkiem, lub (ponieważ słaby ze mnie artysta) wygenerowałem go komputerowo, albo zleciłem wykonanie go komuś. Nie jest to już zdjęcie, ale nowe dzieło bazujące na tym zdjęciu, które prezentuje ten budynek. Teraz ten szkic chcę umieścić na koszulce i ją sprzedawać.

Moje rozumowanie jest takie, że zarówno w obu powyższych sytuacjach mam prawo do sprzedaży takich koszulek. Czy dobrze myślę?

LeszsekS napisał:
Nie powielaj tematu, kontynuuj w raz rozpoczętym.

Przepraszam. Uznałem, że są to dwa różne zagadnienia dlatego utworzyłem nowe pytanie.

Ostatnia edycja:

sebap123 napisał:
.... zdjęcia o których mowa są wykonane przeze mnie ...
Tej informacji nie udzieliłeś wcześniej.
sebap123 napisał:
.... na moje zlecenie ...
To, że na Twoje zlecenie wcale nie oznacza z automatu, że masz do nich jakiekolwiek prawa.
sebap123 napisał:
.... Czy nadal jest to "opracowanie cudzego utworu"? ...
Grafik opracowuje Twój utwór, dla niego "cudzy", nie mniej prawa do opracowania należą do niego choć są prawami zależnymi. Co do zasady aby w pełni nimi rozporządzać i korzystać musisz je nabyć od autora.

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Wydaje mi się jednak, że zbaczamy z głównego pytania.

Twoja odpowiedź odnosi się do rozporządzania prawami do zdjęcia i traktowania jego jako utworu, który jest opracowywany. W tej kwestii się z Tobą w 100% zgadzam - wykonanie grafiki na podstawie zdjęcia jest jego opracowaniem. Dla ułatwienia ustalmy, że zdjęcia wykonałem samodzielnie.

Pytanie tyczy się bardziej tego co jest na samym zdjęciu, czyli budynku.

Myślę, że najprościej będzie zawęzić to do następującej sytuacji:
Sam zrobiłem zdjęcie budynku, następnie sam wykonałem pixelart na jego podstawie i teraz pytanie, czy ma tutaj zastosowanie art. 33 PA?

LeszsekS napisał:
Raz jeszcze przeczytałem ten fragment w kontekście wzoru na podstawie zdjęcia/budynku (bez wchodzenia w szczegóły kto grafikę wykonał) i teraz chyba rozumiem o co chodzi. Samo zdjęcie nie, ale grafika na jego podstawie jest już opracowaniem cudzego utworu jakim jest budynek. I art. 33 nie ma tutaj zastosowania, ponieważ nie jest to rozpowszechnianie. Chyba teraz już mam rację, tak?

sebap123 napisał:
... Pytanie tyczy się bardziej tego co jest na samym zdjęciu, czyli budynku. ...
Nie ma żadnego znaczenia.

sebap123 napisał:
... Samo zdjęcie nie, ale grafika na jego podstawie jest już opracowaniem cudzego utworu jakim jest budynek. ...
Źle zrozumiałeś, grafika jest opracowaniem zdjęcia nie budynku, jeśli uznać ten budynek za utwór to już do zdjęcia stosuje się Art. 33. PA.

Za bardzo sobie komplikujesz życie.

Ostatnia edycja:
Powrót