Wykorzystanie zdjęć w portfolio

• Autor wątku Autor wątku morgred
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

morgred

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Mam pytanko czy jako autor zdjęć mam prawo je wykorzystać w portfolio do celów prezentacji własnych prac a nie do celów marketingowych

Chodzi dokładnie o to że zrobiłem zdjęcia parze młodej w sesja studiu i chciałbym je umieścić na portfolio ale niestety nie podpisaliśmy żadnej umowy skoro

Osobiste prawa autorskie przysługują wyłącznie twórcy i oznaczają m.in. prawo do autorstwa utworu i oznaczania go swym nazwiskiem, pseudonimem bądź anonimowej publikacji, określenia sposobu jego wykorzystania, decydowaniu o pierwszym udostępnieniu utworu publiczności. Są to prawa niezbywalne (nie mogą być zatem przedmiotem obrotu handlowego ani zrzeczenia się), ich ochrona nigdy nie wygasa, a do korzystania z nich przez autora nie jest konieczne wykonywanie jakichkolwiek czynności.

Pozostaje jedynie zgoda na wykorzystanie wizerunku młodej pary.

A jeśli zgoda była ustna a teraz młodzi zaprzeczają aby takową dawali i żądają
cytuje"
1-usunie Pan niezwlocznie nasze zdjecia i zaproponuje rekompensate za zlamanie naszych praw autorskich i przede wszystkim niepowazne potraktowanie nas
2-zostawi Pan zdjecia na stronie i zaplaci nam za reklamowanie Panskich uslug fotograficznych
"
Przypominam że strona nie ma charakteru marketingowego

morgred napisał:
Chodzi dokładnie o to że zrobiłem zdjęcia parze młodej w sesja studiu i chciałbym je umieścić na portfolio ale niestety nie podpisaliśmy żadnej umowy
Skoro nie było pisemnej umowy o wykonanie sesji zdjęciowej, oznacza to, że zarówno osobiste, jak i majątkowe prawa autorskie przynależą do autora zdjęć, czyli do Ciebie. A więc możesz, w odróżnieniu do pary młodej, która nie posiada (z tego co napisałeś) żadnych praw autorskich do zdjęć - swobodnie zdjęciami dysponować. Natomiast para młoda, bez Twojej zgody (chyba, że umówiliście się inaczej) nie może zdjęć użyć inaczej niż do użytku osobistego. Czyli nie może np. umieścić tych zdjęć w Internecie...

Podstawa: USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. 'o prawie autorskim i prawach pokrewnych' (wyciąg mój) :
Przepis prawny:
Art. 52.
1. Jeżeli umowa nie stanowi inaczej, przeniesienie własności egzemplarza utworu nie powoduje przejścia autorskich praw majątkowych do utworu.
(...)
Przepis prawny:
Art. 53.
Umowa o przeniesienie autorskich praw majątkowych wymaga zachowania formy pisemnej pod rygorem nieważności.

Powrót