Wykorzystanie zdjęć z facebooka/instagrama w artykule

• Autor wątku Autor wątku martac1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martac1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry.
Jakiś czas temu natknęłam się na artykuł na portalu pudelek.pl. Artykuł dotyczył selfie z rozmazanym od łez tuszem, które Edyta Herbuś opublikowała na swoim Instagramie, gdy karetka zabrała jej babcię. Artykuł ilustrowały rzeczone zdjęcia.
Moje pytanie brzmi: czy wykorzystanie zdjęć z czyjegoś instagrama/facebooka przez portal plotkarski jest legalne?

No cóż, takiej odpowiedzi się nie spodziewałam

Skoro korzystasz ze wzmiankowanych portali to powinieneś dokładnie znać warunki na jakich to robisz. Jak ich nie pamiętasz lub, o zgrozo. nie miałeś ochoty z nimi się zapoznać to rób to jak najszybciej. Tam znajdziesz odpowiedzi.

PS.
Niecierpliwość nie jest tutaj mile widziana, więc powstrzymaj się od tego typu wypowiedzi. Nikt nie ma żadnego obowiązku czytać Twoich postów ani nimi się interesować. Tutaj sami wolontariusze "marnują" swój prywatny czas.

Wybacz, ale przed Twoją odpowiedzią była jeszcze jedna, która najwyraźniej została usunięta przez moderatora.

Nie korzystam z Instagrama ani Facebooka. Nie uważam zresztą, żeby ta informacja była istotna z punktu widzenia problemu, który mnie nurtuje.
O ile dobrze orientuję się w regulminie Facebooka, umieszczając na nim materiały, udziela się Facebookowi licencji na ich wykorzystanie. Zastanawiam się tylko, jak to się ma do korzystania z tych materiałów przez inne portale, nie związane z Facebookiem, np. wspomniane serwisy plotkarskie.

Powrót