Wykorzystanie zdjęć z klubu/dyskoteki na stronie

• Autor wątku Autor wątku cezars
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cezars

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam serdecznie

Przeczytałem podobne tematy do tego, które ja przedstawiam Wam ale nie znalazłem dostatecznej odpowiedzi na mój problem. A mianowicie chodzi o to, że 10 października 2009 roku w Legnicy otworzono nowy lokal gastronomiczno-rozrywkowy "SEVEN". Udało mi się nawiązać kontakt z jedną osoba reprezentującą ten klub. Ja osobiście prowadzę serwis internetowy clublca.pl a przy nim także forum.

Po wstępnej rozmowie z przedstawicielem tego klubu na spotkaniu ustaliliśmy, że ja zaoferuję swojego fotografa, który będzie wykonywał z klubie co weekend zdjęcia (około 500 z jednej nocy). Z tych 500-set wszystkie nie obrobione (bez znaków wodnych) dostawał ten przedstawiciel klubu, a drugie 500-set dostawałem ja od fotografa z dodanymi trzema znakami wodnymi: logo mojego serwisu, logo fotografa, logo klubu. Zaznaczam, iż z własnej kieszeni płaciłem fotografowi 75zł za jeden weekend (piątek/sobota).

Niedawno jednak przedstawiciele klubu stwierdzili, że nie chcą współpracować z moim serwisem i nakazali mi jednoczesne usunięcie wszystkich materiałów dotyczących klubu, tj. informacje (newsy) oraz obszerne galerie zdjęć (ponad 3 tysiące zdjęć) tylko z ich klubu. Taką decyzję podjęli po tym jak w jednym z komentarzy pojawiło się nazwisko i imię właściciela klubu. Niestety komentarze w tym czasie nie były moderowane a pojawiały się tak szybko, że nie miałem sam możliwości nad tym wszystkim panować (zajmuję się także współpracą z innymi klubami, a dopiero od tego tygodnia zarejestruje wszystko jako działalność gospodarczą abym mógł normalnie i legalnie zatrudniać u siebie pracowników "moderatorów w tym także").

Dodatkowo zdjęcia te, które ja usunąłem oni nie usunęli ze swojej oficjalnej strony gdzie jest także i mój wizerunek.

Teraz mam do Was kilka pytań:
1) Czy mogę legalnie bez żadnych obaw z powrotem przywrócić galerię zdjęć na moją stronę z zachowaniem znaków wodnych?
2) Czy mogę żądać usunięcia z ich strony zdjęć, które oni prezentują?
3) Kto ma właściwe prawa autorskie do zdjęć? Sam fotograf czy także ja? Płaciłem w końcu za te zdjęcia a przedstawiciel je dostawał z mojej własnej nie przymuszonej woli.
4) Jeżeli klub pomimo mojego żądania nie usunie zdjęć czy mogę wystosować odpowiednie środki prawne w tym kierunku?

Prosiłbym serdecznie o odpowiedź i/lub ewentualne odesłanie do aktów prawnych regulujących moją sprawę.

PS. Zależy nie tylko mi na przywróceniu zdjęć ale bardziej użytkownikom mojego serwisu, którzy w komentarzach cały czas apelują do tego klubu, że chcą z powrotem galerie zdjęć u mnie w serwisie. Dodatkowo po usunięciu galerii zdjęć spadły mi statystyki. Czy to można podciągnąć pod to, że były to specjalnie przygotowane działania ze strony klubu aby zaszkodzić reputacji mojego serwisu?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

Witam, po pierwsze trzeba ustalić stan faktyczny jeśli chodzi o prawa autorskie do fotografii.

#1. Jak zrozumiałem z postu fotograf pracował przy tych sesjach zdjęciowych na zasadzie ustnej umowy o dzieło na Pana rzecz. Tak, czy było jednak inaczej?

#2. Czy zawierał Pan jakąkolwiek umowę pisemną dotyczącą przeniesienia majątkowych praw autorskich z fotografa na Pana? Lub jakąkolwiek inna umowę tyczącą się praw autorskich?

Proszę zapoznać się z Art.81. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 (z nowelizacjami) określającym warunki rozpowszechniania czyjegoś wizerunku i dopasować to do swojej sytuacji.

_chris_ napisał:
#1. Jak zrozumiałem z postu fotograf pracował przy tych sesjach zdjęciowych na zasadzie ustnej umowy o dzieło na Pana rzecz. Tak, czy było jednak inaczej?

#2. Czy zawierał Pan jakąkolwiek umowę pisemną dotyczącą przeniesienia majątkowych praw autorskich z fotografa na Pana? Lub jakąkolwiek inna umowę tyczącą się praw autorskich?

#1. Tak, fotograf pracował przy tych sesjach zdjęciowych na zasadzie ustnej umowy o dzieło.

#2. Nie, nie zawierałem żadnej pisemnej umowy dotyczącej przeniesienia majątkowych praw autorskich z fotografa na mnie.

Zapoznałem się z tym artykułem ale dalej nie wiem jak to jest z tymi zdjęciami. Na zdjęciach czasami są pojedyncze osoby, a czasami kilka. Tyle, że te zdjęcia są z dyskoteki...czyli poniekąd z publicznej imprezy :/

Ostatnia edycja:
cezars napisał:
Zapoznałem się z tym artykułem ale dalej nie wiem jak to jest z tymi zdjęciami. Na zdjęciach czasami są pojedyncze osoby, a czasami kilka. Tyle, że te zdjęcia są z dyskoteki...czyli poniekąd z publicznej imprezy :/
Liczy się kontekst zdjęcia - trzeba oceniać samodzielnie.

No to jest ciekawie, bo z danych, które Pan przytoczył, wynika, że majątkowe prawa autorskie do zdjęć ma TYLKO fotograf. Popełnił Pan błąd, nie podpisując z fotografem umowy o przeniesienie majątkowych praw autorskich do zdjęć. Proszę zapoznać się z ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych (moje zaznaczenie):
Przepis prawny:
Art. 52.
1. Jeżeli umowa nie stanowi inaczej, przeniesienie własności egzemplarza utworu
nie powoduje przejścia autorskich praw majątkowych do utworu.
...
Więc wyglądałoby na to, że całą tą sytuację można by by interpretować jako udzielenie przez fotografa licencji na używanie tych zdjęć dla Pana, z możliwością sub-licencjonowania przez Pana innych osób do używania tychże zdjęć. Tylko, że klub dostał de facto inne od pańskich egzemplarze fotografii (bez znaków wodnych, etc.), więc takie to trochę naciągane jest...
1) Czy mogę legalnie bez żadnych obaw z powrotem przywrócić galerię zdjęć na moją stronę z zachowaniem znaków wodnych?
tak, ma Pan na takie wykorzystanie licencję fotografa (;)), a tylko on jest władny w tej chwili do rozporządzania korzystaniem swoimi fotografiami (Art.17. upaipp) i tylko on mógłby wymówić Panu licencje...jedynie, nawiązując do pierwszego maila, należałoby zwrócić uwagę, czy nie naruszono czyjegoś prawa do zgody na rozpowszechnienie jego wizerunku lub ochrony dóbr osobistych.
2) Czy mogę żądać usunięcia z ich strony zdjęć, które oni prezentują?
jak napisałem, kwestia interpretacji, czy mógł im Pan faktycznie tej zgody wcześniej udzielić...
4) Jeżeli klub pomimo mojego żądania nie usunie zdjęć czy mogę wystosować odpowiednie środki prawne w tym kierunku?
jw.

Witam

Przepraszam, że odkopuję wątek ale chciałbym się dowiedzieć czy w przypadku kiedy to fotograf powiedział mi, że (cytuję):

"ja ich nie mam(..)sprzedałem je tobie(..)"

A tak jak wcześniej mówiłem, nie posiadam spisanej umowy na papierze ale zapłaciłem za fotografie czy w tym momencie są one moją własnością i mogę normalnie je wykorzystywać?

Proszę o odpowiedź i dziękuję

pańską własnością są egzemplarze tych fotografii, a do tego ma Pan możliwość ich wykorzystania (licencja domyślna). Ponieważ fotograf, jak widać, nie ma pojęcia o prawach autorskich, można by chyba byłoby przyjąć na podstawie jego wypowiedzi, że udzielił Panu licencji na wszystkie pola eksploatacji - czyli mógłby Pan korzystać z tych fotek wedle uznania włącznie z możliwością sub-licencjonowania, czyli udzielania zgody na korzystanie z fotek przez klub (chociaż trochę to wszystko naciągane ;)).

Tym niemniej, proszę pamiętać - nie było pisemnego przeniesienia praw autorskich - więc wbrew temu, co się wydaje fotografowi, to on ma w dalszym ciągu wszystkie prawa autorskie do zdjęć. Jak również brak pisemnej umowy licencyjnej. Te fakty mogłoby ewentualnie mieć znaczenie w przyszłości, gdyby (odpukać) coś się fotografowi odmieniło, ciężko by Panu było coś udowodnić bez dokumentów.

Czyli lepiej aby uzyskać jego podpis na umowie dotyczącej całkowitego przeniesienia praw autorskich?

taka pisemna umowa o przeniesienie majątkowych praw autorskich (na wszystkie pola eksploatacji, bez ograniczeń terytorialnych, z możliwością do zezwalania na wykonywania prawa zależnego i rozpowszechnianie zdjęć bez podpisu fotografa) byłby oczywiście dla Pan najlepsza.
Proszę tylko pamiętać, że taka samodzielna umowa może odnosić się wyłącznie do fotografii już wykonanych (ustawa nie dopuszcza do przenoszenia praw do wszystkich utworów mających powstać w przyszłości), a na przyszłość trzeba by podpisywać umowy o dzieło z przeniesieniem praw albo kolejne umowy...

Powrót