Wykorzystanie zdjęć

• Autor wątku Autor wątku Idek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Idek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

Nie wiem czy dobrze adresuę tego posta, ale jestem posiadaczem (sam je wykonałem) zdjęć pewnego event'u zorganizowanego przez pewien podmiot w celu zarobkowym. Zdjęcia wykonałem gdy sam byłem pracownikiem tego podmiotu.

Obecnie planując własną działalność zastanawiam się w jakim stopniu mogę wykorzystać te zdjęcia, biorąc pod uwagę fakt, że nie jestem właścicielem pomysłu tego event'u, ani właścicielem podmiotu go organizującego. Czy sam fakt, iż są to moje zdjęcia pozwala mi na dowolne ich wykorzystanie? Czy muszę mieć zgodę danego podomiotu, biorąc pod uwagę fakt, iż zdjęcia mam zamiar tak wykorzystać by identyfikacja event'u (imprezy) była bardzo trudna, a same zdjecia mają być przykładem formy organizacyjnej, czy po prostu urozmaiceniem oferty prezentowanej na stronie internetowej.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,
Idek

W pierwszej kolejności bierze się pod uwagę, kto robił to zdjęcie - jeśli Pan to Pan ma pełnie praw do nich
W drugiej kolejności, trzeba zwrócić uwagę - co się na tym zdjęciu znajduję. Jeśli rozpowszechnianie tych zdjęć bez zgody podmiota/podmiotów stanowiłoby naruszenie prawa autorskiego to wtedy należy mieć taką zgodą. Mówie tutaj np o wizerunku osób (opcja szukaj: wizerunek), ujawnienie tajemnicy przedsiebiorca (np. fotografie szkiców produktów),etc.

Colder:
To co napisales to oczywiscie przy zalozeniu, ze zdjecia nie byly wykonane w ramach swiadczenia pracy - wtedy wlascicielem jest pracodawca.

Nie, nie... zdjęcia nie były wykonywane w ramach świadczonej pracy, były robione przeze mnie prywatnie :-)

Jednak jest jeszcze jeden aspekt warty chyba wspomnienia, klienci biorący udział w danym evencie w podpisywanym regulaminie mieli zapis o tym iż na robienie i wykorzystywanie zdjęć musza mieć zgodę organizatora. Jednak nie dotyczyło to w oczywisty sposób zwykłych odwiedzających czy prasy, którym taki regulamin nie był przedstawiany.

Rozumiem, że w tym wypadku będę traktowany jak potencjalny odwiedzający i mam prawo swobodnego wykorzystania zdjęć (również w celach dzialalnosci gospodarczej), pod waunkiem, że nie naruszę praw osób trzecich widniejących na zdjęciach? I tu chciałbym jeszcze doprecyzować, czy jest jakis zapis prawny, który mówi w jakim wypadku mogę użyć fotografii jeśli w jej planie widać twarze osób? Czy musza być one zakryte, czy od jakiejś ilosci osób tłum jest już nie identyfikowalny? Jak to jest? :-)

Aha i jak to jest ze znakami towarowymi (bo o tajemnicach przedsiębirstw mowy raczej nie ma na tych zdjeciach) innych firm, czy również jeśli widnieją na fotografii podlegają ochronie prawnej?

Pozdrawiam,
Idek

Przepis prawny:
Art. 81. 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.

2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:

1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;

2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

Powrót