Wykorzystanie zdjęcia na opakowaniu produktu

• Autor wątku Autor wątku JarekBu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JarekBu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Kilka lat temu zrobiłem zdjęciu mojemu zawodnikowi podczas zawodów sportowych. Był to rok 2006. Ostatnio kupiłem odzież termoaktywną pewnej firmy. Na opakowaniu tego produktu użyto mojego zdjęcia. Oczywiście, nic o tym nie wiem. Co mogę zrobić w tej sytuacji?

Wszelkie pliki graficzne korzystają z ochrony prawnej przewidzianej w ustawie z dnia 4 lutego 1994 r. – Prawo autorskie i prawa pokrewne. Tym samym wykorzystanie zdjęć bez zgody autora jest naruszeniem powyższego aktu prawnego, z którym wiąże się określona sankcja prawna.

JarekBu napisał:
... Co mogę zrobić w tej sytuacji?
Wezwać do zaprzestania naruszania Twoich praw autorskich. Po szczegóły u[FONT=&quot]żyj opcji - szukaj bo temat był wielokrotnie omawiany.
[/FONT]
żądny wiedzy napisał:
Wszelkie pliki graficzne korzystają z ochrony prawnej ...
Co do zasady z ochrony prawnoautorskiej korzystają utwory.

Użycie zdjęcia wezwanie do zapłaty

Użyto mojego zdjęcia na opakowaniu ubrań sportowych. Nie udzielałem nikomu praw do niego. Kancelaria prawna wysłała przedsądowe wezwanie do zapłaty, 3- krotność jakiejś stawki- 6 tys zł i prosbę o zaprzestanie używania mojego zdjęcia. Minął już czas określony w wezwaniu. Co mogę dalej zrobić? Zostaje mi sąd? Co jesli zdjęcie jakiś czas wisiało na deviantart?

RE: Użycie zdjęcia wezwanie do zapłaty

JarekBu napisał:
... wezwanie do zapłaty, 3- krotność ...
Przepis o trzykrotności nie obowiązuje, kancelaria ma nieaktualną wiedzę. Również powinna wiedzieć jak postępować dalej. Przecież jak jam piszesz, wezwanie było przedsądowe.

właśnie nei wiem czy wiedzą, skoro jak piszesz mają nie aktualną wiedzę. Czy to normalna procedura, że od razu wysyła się wezwanie przedsądowe? Mam teraz iść do Sądu czy próbować z nimi zawrzeć jakąkolwiek ugodę czy coś innego?

ok, czyli jak się nie odzywają zostaje mi Sąd? Jeśli zdjęcie mogło być kiedyś na portalu d***t.com ma to znaczenie co do praw autorskich?

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jeśli gdziekolwiek w sieci udzieliłeś licencji na dowolne wykorzystywanie zdjęcia, Twoje roszczenia będą bezpodstawne. Sprawdź regulaminy portali na których rozpowszechniałeś owo zdjęcie.

Powrót