wykorzystanie zdjęcia przez pracodawce w folderze reklamowym

• Autor wątku Autor wątku czeslavv
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czeslavv

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Od jakiegos czasu pracuje w hotelu i w okolicach sierpnia po hotelu chodził fotograf, robił zdjęcia do folderów o czym dowiedziałem się później.
Zapytał czy moze zrobic mi zdjecie - nie zaprzeczyłem. Jednak nie podpisywałem żadne zgody na papierze. Pracuje na umowie zleceniu i nie wiem czy jest jakas wstawka w umowie o wykorzystywaniu wizerunku - sprobuje sie dowiedzieć, ale czy w takiej sytuacji, gdy wydrukowano kilkaset tych folderów i kazdy gosc hotelu moze mnie zobaczyc na zdjeciu mogę domagać się jakiejś zapłaty jak to nakazuje ustawa o prawach autorskich?

Proszę o odpowiedź, no i czy jeżeli wystosuje jakies pismo do pracodawcy mogę być za takie cos zwolniony? jak sprawa wyglada w świetle prawa?

Witaj, zezwolenie na wykonie zdjęcia, a rozpowszechnienie tego zdjęcia to w ogólności dwie różne kwestie. Na rozpowszechnianie wizerunku twórca folderu i właściciel ulotek powinni mieć zgodę osoby na zdjęciu. Chyba, że w umowie zleceniu jest coś innego zawarte.

no właśnie muszę się dowiedzieć, a jeżeli nie ma nic w umowie to jak i czego moge sie domagać od pracodawcy??

o odpowiedzialności za rozpowszechnianie wizerunku osoby bez jej zgody mówią Art.83. i 78.1. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych".
Przepis prawny:
Art. 78.
1. Twórca, którego autorskie prawa osobiste zostały zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania. W razie dokonanego naruszenia może także żądać, aby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności aby złożyła publiczne oświadczenie o odpowiedniej treści i formie. Jeżeli naruszenie było zawinione, sąd może przyznać twórcy odpowiednią sumę pieniężną tytułem zadośćuczynienia za doznaną krzywdę lub – na żądanie twórcy – zobowiązać sprawcę, aby uiścił odpowiednią sumę pieniężną na wskazany przez twórcę cel społeczny.
(...)

Jestem w podobnej sytuacji. Różnica polega na tym, że dostałam do podpisania oświadczenie o nieodpłatnym udostępnieniu wizerunku. Nie podpisałam, pomimo tego zdjęcia zostały zamieszczone w folderach reklamowych. Do kogo mogę się zwrócić aby domagać się zadośćuczynienia finansowego? No i jakiej kwoty mogę się domagać?

@ oshin: Należałoby zwrócić się do osoby / przedsiębiorstwa, które wykorzystało / opublikowało fotografie z Twoim wizerunkiem. Wysłać pismem poleconym za potwierdzeniem odbioru lub osobiście za potwierdzeniem odbioru na kopii. Wysokość zadośćuczynienia byłaby zależna od okoliczności, charakteru zdjęć, sposobu ich użycia, charakteru firmy, która je wykorzystała, etc. czyli od aspektów od których w normalnej sytuacji wynikałoby wynagrodzenie dla osoby pozującej do zdjęcia.

Powrót