Wykorzystanie zdjęcia

• Autor wątku Autor wątku misantrophia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

misantrophia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
mam pewien problem. Otóż w ubiegły piątek byłam na koncercie, na którym ktoś zrobił mi zdjęcie i później umieścił je na stronie internetowej. Nie wiedziałam nawet, że ktoś mi je zrobił oraz, że zostało umieszczone na stronie. Czy w takiej sytuacji jest to wykorzystanie wizerunku? Czy mogę ubiegać się o usunięcie tego zdjęcia ze strony? Proszę o odpowiedź.

To jest Pani zdjecie, czy jest tylko Pani cześcią większej grupy.

Jest to zdjęcie większej grupy, jednak jestem w samym centrum i jako jedyna rzucam się tu w oczy. Mogę podać link do zdjęcia, jeżeli ułatwiłoby to jakoś ocenę.

Może Pani pokazać, ale takie zdjecie raczej naruszeniem nie jest.

p.s. A napisała pani w ogóle do autora strony z prośbą o usunięcie?

Pisałam do autorki artykułu z prośbą o usunięcie tego zdjęcia, ale nie otrzymałam odpowiedzi.

Ostatnia edycja:
Marnie widzę szanse uzyskania czegokolwiek na drodze sądowej.

Art. 81. 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych,
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

ale ja nie chcę się z nimi sądzić, chcę tylko żeby to usunęli :)

pytanie o prawo autorskie

Witam wszystkich
Mam pytanie odnosnie zdjęc.
mam pare fajnych zdjec które chce umiescic na swojej stronie www, lecz niestety zdjecia nie sa mojego autorstwa, wiec ich nie moge upublikowac.Ale jeśli zmienie np. kolor sciany ktora jest na zdjeciu to juz wtedy moge umiescic?
Pytanie. czy zmiana czego kolwiek, najmniejszego szczegółu na zdjęciu zmienia autora zdjęcia?
z góry dziekuje za odp.
pozdrawiam

to jest opracowanie na ktore potrzebna jest zgoda.

zgoda?
tylko zgoda na co?, podam dokładny przykład.
jest to zdjecie mebli które sa takie same jak ja produkuje,
meble sa na tle pokoju, gołe sciany.i podłoga.
zmienie, kolor scian, oraz podłogi, meble nadal pozostają takiej samej produkcji jak moje.
wiec w/w przykład również należy prosić o zgode?
Rozumiem gdyby to była wyłacznośc produktów, lub jakies osoby by figurowały na zdjeciach ale tam sa tylko meble o konstrukcji mojej produkcji,
które ktoś inny równiez produkuje,
jeszcze raz prosze o odp. za która z góry dziekuje

tutaj pojawia się kwestia czy zdjęcia będą w ogole utworami w prawa autorskiego czy będą tylko wyrobem działalności odtwórczej, technicznej.
Lepiej przyjąć, że zdjęcie spełenia cechy utworu. Chce Pan zmienić elementy nietwórcze w moim przekonaniu, więc opracowanie to nie będzie. Można przyjąć, ze zgoda taka może nie być wymagana. Chociaz łatwiej będzie zrobić własne zdjęcia skoro takie meble się produkuje... i nie przejmować się ewentualnymi roszczeniami.

Powrót