A
animaro
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam. Jestem tu pierwszy raz i nie bardzo się rozeznaję co i gdzie powinno się znaleźć więc przepraszam jeśli nie tu. Jestem bardzo poruszona i pilnie potrzebuję pomocy - porady. Moja koleżanka zachorowała na raka, wykorzystała już okres zasiłku choroboego, poradzono jej by założyła wniosek o zasiłek rehabilitacyjny. Zasiłku jej nie przyznano z racji orzeczenia całkowitej niezdolności do pracy (ale to orzeczenie dotyczy chyba tego roku). W ZUS-ie powiedzino jej że przy tym orzeczeniu to 2 grupa renty i o nią powinna wystapić a nie o zasiłek rehabilitacyjny. Tak też zrobiła. Dziś dostała odmowę ponieważ w oststnim 10-leciu nie ma 5 lat składkowych i nieskładkowych. ostatnio pracowała 3 lata przed zachorowaniem a wcześniej była bezrobotna (nie wiem dokładnie ile ale skoro liczy sie ostatnie 10 lat. Co dalej robić?? Została bez środków do życia. Samotnie wychowuje 2 dzieci w tym chore na cukrzycę, dzieci dostają łacznie 500zł alimentów i są to jedyne dochody tej rodziny. Z czego ona ma żyć, że już nie wspomnę o leczeniu, które jest bardzo drogie a będzie jeszcze droższe (przeszczep)