J
jolanta123
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 26
Witam,
Prowadzę portal tematyczny.
Częścią tego portalu są newsy o charakterze naukowym.
Newsy legalnie kupuję w agencji prasowej.
Do newsów dodaję zdjęcia, głównie z darmowych banków zdjęć,
aby czytanie newsów było atrakcyjniejsze dla odwiedzających.
Chciałbym jeszcze dodawać do takich newsów zdjęcia osób opisanych w tych newsach,
Czyli np. dostaję informację, że doktor XXXX z np. Columbia University wynalazł jakąś tam szczepionkę.
Czy mógłbym wykorzystać wizerunek tej osoby do tego?
Zdjęcia takie są często dostępne na stronach uczelni na których pracują dane osoby, czy stronach domowych tych naukowców.
Wydaje mi się, że powinienem prosić o zgodę na wykorzystanie takiego zdjęcia,
ale w praktyce to jest nierealne, bo często nie ma informacji z kim można by się w tej sprawie skontaktować, a oczekiwanie na odpowiedź (codziennie pojawiają się nowe newsy) powoduje, że takie zapytanie robi się bezcelowe.
Czy mogę założyć, że skoro taka osoba informuje opinię publiczną o swoim odkryciu, dokonaniu i jednocześnie umieszcza swoje zdjęcie w internecie - to jest w jakimś sensie osobą publiczną której wizerunek można wykorzystać do opisanych powyżej celów?
Proszę o waszą pomoc w tym temacie, jest to dla mnie bardzo ważne.
Prowadzę portal tematyczny.
Częścią tego portalu są newsy o charakterze naukowym.
Newsy legalnie kupuję w agencji prasowej.
Do newsów dodaję zdjęcia, głównie z darmowych banków zdjęć,
aby czytanie newsów było atrakcyjniejsze dla odwiedzających.
Chciałbym jeszcze dodawać do takich newsów zdjęcia osób opisanych w tych newsach,
Czyli np. dostaję informację, że doktor XXXX z np. Columbia University wynalazł jakąś tam szczepionkę.
Czy mógłbym wykorzystać wizerunek tej osoby do tego?
Zdjęcia takie są często dostępne na stronach uczelni na których pracują dane osoby, czy stronach domowych tych naukowców.
Wydaje mi się, że powinienem prosić o zgodę na wykorzystanie takiego zdjęcia,
ale w praktyce to jest nierealne, bo często nie ma informacji z kim można by się w tej sprawie skontaktować, a oczekiwanie na odpowiedź (codziennie pojawiają się nowe newsy) powoduje, że takie zapytanie robi się bezcelowe.
Czy mogę założyć, że skoro taka osoba informuje opinię publiczną o swoim odkryciu, dokonaniu i jednocześnie umieszcza swoje zdjęcie w internecie - to jest w jakimś sensie osobą publiczną której wizerunek można wykorzystać do opisanych powyżej celów?
Proszę o waszą pomoc w tym temacie, jest to dla mnie bardzo ważne.