Wykorzystywanie forum

• Autor wątku Autor wątku grubass
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grubass

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam zadam moje pytanie na przykładzie.

Załóżmy że prowadzę stronę internetową o tematyce prawnej. Chcę wykorzystać na owej stronie różne posty z tego forum. Czy mogę jedynie dać odnośniki czy też mogę skopiować całe wypowiedzi z źródła?? Czy posty na danym forum (mam tutaj na myśli forum jako ogół rożnych stron tego typu) są chronione prawem autorskim??

Oraz drugie pytanie czy mogę na swojej stronie wykorzystać wyszukiwarkę owego forum aby ludzie mogli odnaleść posty dotyczące ich problemu?? Wyniki czyli pasujące tematy wyświetlały by się na mojej stronie jednak po naciśnięciu przekierowanie byłoby na stronę autorską.

Bylo juz o tym czy post na forum to utwór w rozumieniu prawa autorskiego. Napewno nie kazdy, ale taki który jest twórczy i ma charakter indywidualny napewno tak. Kwestia indywidualna, dlatego nie można generalizować.

co do drugiego pytania to nie mam pewności, ale chyba tak można.

Po przeczytaniu przyklejonego tematu na temat prawa autorskiego także jestem tego zdania. Jednak prawo znawca ze mnie żaden dlatego interpretacje pod kątem mojego problemu chciałbym usłyszeć od innych. W szczególności właśnie dotyczące drugiego mojego pytania.

Co do drugiego - tak możesz. Przeciez tak działaja wyszukiwrki,

Od strony technicznej - co rozumiesz przez wykorzystanie wyszukiwarki "tego forum" tzn tego co będziesz przeszukiwał? To nierealne - zabezpieczenia antyfloodowe na szukajce, a jak nie one to predzej czy ppóxniej ktos zbanuje twój IP za floodowanie.

Dowiedziałem się tego co chiałem wiedzieć. Dzięki wielkie za info.

Co do samego floodowania. Nie floodowanie miałem na myśli. Zakładając że obydwoje wiemy czym jest wyżej wymienione działanie, stwierdzam że nie to jest celem który chce osiągnąć.

Wiem że nie pisałeś. Chciałem po prostu zaznaczyć że to nie jest celem. W każdym bądź razie dziękuje Bardzo za pomoc.

Powrót