Wykorzystywanie i modyfikowanie (parodiowanie) logotypów miasta.

• Autor wątku Autor wątku yake
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yake

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam. :D

Czy "szary obywatel" może korzystać z logotypów miasta, umieszczając je np. na swoim blogu czy stronie na facebooku? Chodzi mi po głowie pewien "projekt", który w skrócie składałby się ze zdjęć z opisami i w celu większej rozpoznawalności (a jednocześnie być może w jakimś stopniu dalszej promocji marki danego miasta) chciałem dodawać do zdjęć oficjalne miejskie logo, lub - jako że projekt ma charakter humorystyczny - parodię tego loga i hasła w postaci odtworzenia go w paincie w stylu "na szybko" z lekko zmienionym hasłem.

Nie wiem, czy to ma znaczenie czy nie, ale nie mam w planach zarobienia ani grosza na tym projekcie.

Jako że prawnik ze mnie żaden a i ta gałąź prawa jest dla mnie najbardziej obca, pozwolę sobie na durne pytania: czy zamieszczenie informacji, że miasto nie wspiera takiej strony byłoby jakimś rozwiązaniem?

Jak wielokrotnie tutaj pisaliśmy, logo, herb miasta jako symbol urzędowy nie podlega w zasadzie ochronie prawnoautorskiej zatem nie można stosować do nich zasad w nim ujętych. Należy jednak pamiętać, że stanowią one dobro osobiste Miasta, Gminy itd. podlegające ochronie jak każde inne dobro.

Dzięki za odpowiedź. Szukałem podobnych tematów, ale nie było w nich mowy o "parodiowaniu" loga czy hasła, a taka możliwość też by mnie bardzo satysfakcjonowała. Czy parodia wchodzi w ogóle w grę?

Trudno tutaj ocenić jaka będzie reakcja uprawnionego.

Powrót