Wykorzystywanie materiałów z gazety

• Autor wątku Autor wątku misiowaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

misiowaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,piszę do Państwa z następującym problemem.
Na rynku istnieje pewna gazeta,która poszukuje zabawnych historii z życia i za publikację płaci pieniądze. Wysyłając taką historię wyrażamy zgodę na publikację zdjęcia,treści,danych osobowych przez ich wydawnictwo. Od pewnego czasu ja,jak i inne osoby zorientowałam się,że historie opublikowane w gazetach są zamieszczane na pewnych portalach tylko i wyłącznie w celu ośmieszenia autorów. Wstawiane zdjęcia przedstawiają całą historię,zamieszczone zdjęcie oraz imię,nazwisko i miejsce zamieszkania osoby wysyłającej. Stąd moje pytanie czy zupełnie postronna osoba ma prawo zamieścić taką historię na swojej stronie w celu ośmieszenia autora? Komentarze pod zdjęciem są w niektórych przypadkach obraźliwe. Czy można tak po prostu opublikować czyjąś historie,zdjęcie i dane,jeśli prawa do nich posiada tylko wydawnictwo owej gazety? Dodam,że zdjęcia są "podkradane" i publikowane na coraz to bardziej różnych stronach.

no lol. przecież autor sam musiał wyrazić zgodę na publikację. Wysyłając coś takiego do gazety musi się liczyć z tym, że zostanie to opublikowane i rozpowszechniane. Zresztą po to to chyba wysłał. Nie rozumiem tylko treści o ośmieszeniu autora? Podczas republikacji opisywał jakoś obraźliwie autora czy udostępnił tylko zdjęcie z gazety?

Powrót