A
AdaKKK
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Czy osoba posiadająca swój kanał na YouTube ma prawo nagrywać i publikować filmiki na których na ekranie komputera pokazuje filmiki / nagrania / teledyski innych osób ? Bez pytania twórców filmów których używa do nagrania swojego materiału nie tylko publikuje nie swoje nagrania ale również stawia twórców nagrania w złym świetle - ośmiesza ich , komentuje , wpływa negatywnie na ich wizerunek . Dodatkowo sam za możliwość publikacji swoich nagrań oczekuje zapłaty - np nakręcił materiał na którym pokazuje moje nagranie na ekranie komputera , siedząc obok wyśmiewa się z mojego nagrania a w momencie kiedy ja chcę wykorzystać to nagranie dla własnych celów on chce za możliwość skorzystania z tego nagrania 1000zl za każda 1 minute nagrania . I teraz zastanawia mnie : 1 - czy on ma prawo do wykorzystywania w taki sposób moich nagrań (zarabia na oglądalności filmiku wiec jest to użycie w celach komercyjnych ) 2 - czy może bez mojej wiedzy używać mojego nagrania za darmo a ja muszę mu płacić za skorzystanie z materiału na którym znajduje się moje nagranie i jego złośliwe komentarze ? 3 - czy mogę również zadać od niego zapłaty za wykorzystanie moich nagrań w jego filmikach ?