Wykorzystywanie wizerunku modelki bez umowy pisemnej

• Autor wątku Autor wątku bmphoto
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bmphoto

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam :)
Chcialabym prosić o porade prawną.

Sprawa dotyczy zdjęć artystycznych mojego autorstwa z udziałem pewnej modelki, która po roku czasu nie zgadza sie na publikację fotografii i twierdzi, że bezprawnie wykorzystuje jej wizerunek. Umowa była ustna, a modelka zgodzila się pozować w zamian za zdjęcia do portfolio. Oczywiście usunełam zdjęcia z internetu, bo nie wiem kto ma racje w tym sporze. Dodam, że modelka wiedziała o publikacji tych zdjęć w internecie (głównie na forach fotograficznych) i nie wyrażała sprzeciwu dopóki nie odmowiłam jej kolejnej sesji zdjęciowej. Wydaje mi się, że jeżeli modelka świadomie pozuje do zdjęcia to tym samym zgadza się na wykorzystanie swojego wizerunku. Zależy mi na tych zdjęciach, bo to moja praca i poświecony temu czas (zresztą nie tylko mój - również makijazystki). Prosze mi poradzić co w takim przypadku powinnam zrobić. Czy moge publikować zdjęcia czy faktycznie nie mam takiego prawa?
Z gory dziekuje za odpowiedź.
:)

eh trudno :( chyba jednak nie doczekam sie odpowiedzi

art. 81 ust.1 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych mówi:
"Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie."

Przy czym nie ma konieczności aby zgoda była w formie pisemnej (ale dla bezpieczeństwa zawsze lepiej takie rzeczy spisywać). W tym wypadku była w formie ustnej.

Dziekuje za odpowiedź :) Jednak modelka może zaprzeczyć temu, że wyrażała zgode ustnie. Czy samo to że na zdjęciach widać że pozowała swiadomie ( a pozowala w zamian za zdjęcia do portfolio ) jest wystarczające do tego ze moge publikowac te zdjęcia?

Dziekuje za odpowiedź :) Jednak modelka może zaprzeczyć temu, że wyrażała zgode ustnie. Czy samo to że na zdjęciach widać że pozowała swiadomie ( a pozowala w zamian za zdjęcia do portfolio ) jest wystarczające do tego ze moge publikowac te zdjęcia?

o,3,89487.html

tutaj poruszany był podobny temat - z tego co przeczytalam to fotograf nie może wykorzystac wizerunku modelki. Jednak od kilku osób slyszalam co innego...

To, czy może, to zależy od otrzymania umówionej zapłaty. Jeśli zapłacił, domniemywa się zgodę.
Wykorzystywanie może być dowolne (lub w granicach ew. umowy), jednak oczywiście nie może naruszać zasad współżycia społecznego i dóbr osobistych z art. 23. k.c.

No jezeli uznać zapłate - w sensie wysłania umówionych zdjęć modelce to wszystko zgodne z umową. Dostarczyłam nawet wiecej bo wszystkie oryginalne zdjęcia, ktore zostaly zrobione podczas sesji.

Publikowałam zdjęcia głównie na forach dotyczacych fotografii, swojej stronce i w ogloszeniu że poszukuje modelek do zdjęć. Modelka natomiast zamieszczała zdjęcia na naszej-klasie, jednak bez podpisu kto jest autorem zdjęcia (nie czepialam sie tego, mimo że powinna to zrobić)

No to może wzajemnie znieść roszczenia - jej o zakaz dalszego rozpowszechniania, a pańskie o odszkodowanie za naruszenie praw autorskich, tak osobistych, jak i majątkowych?

Powrót