Wykorzystywanie wizerunku na stronie www

• Autor wątku Autor wątku Steganos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Steganos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie,

Moje pytanie jest następujące: w 2006 roku spotkałem się z pewnym sportowcem i zrobiłem mu sesję zdjęciową z treningu, zdjęcia wstawiłem na stronę. Jakiś czas później pewna firma nabyła prawa do wizerunku tego sportowca na wyłączność i zażądała usunięcia zdjęć ze strony, czy miała do tego prawo?

Czy nie jest tak, że ten wizerunek należy do tej firmy dopiero od momentu podpisania umowy?

Czy muszę usuwać zdjęcia, które wykonałem gdy ten sportowiec nie był związany z żadną firmą?

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam, Michał

Jak rozumiem zgodę sportowca Pan dostał, tak? Na piśmie czy ustnie? Płacił Pan mu? W mojej ocenie również uważam, że zgody można wycofywać jeśli zostały udzielone od chwili podpisania, pozatym prawo do wizerunku nie jest prawem stricte majątkowym.
Z komentarza prof. Markiewicza i prof. Barta do ustawy o prawie autorskim, str. 638 rok 2005
[cytat:1yas7kgk]Przyjmuje się, że zgoda ma charakter odwołalny; w umowie strony mogą jednak przewidzieć karę umowną albo obowiązek zapłąty odszkodowania w przypadku skorzystania przez udzielającego zgodę z takiego uprawnienia. Zauważmy tutaj, że w odniesieniu do dóbr osobistych praw powszechnego braku ograniczeń analogicznych do tych, które są przewidziane dla autorskich praw osobistych. Umożliwa to obronę wykładni, w myśl której brak możliwości odwołania zgody na wykorzystanie wizerunku, w każdym raie w odniesieniu do takiej eskploatacji, która zarówno została wyraźnie określona przy udzielaniu zgody na posługiwanie się wizerunkiem,jak i nie wywołuje ujemnych konsekwencji w zakresie dóbr osobistych, nie dając się przewidzieć w chwili wyrażenia zgody[/cytat:1yas7kgk]

Powrót