wykorzystywanie wizerunku znanych postaci

• Autor wątku Autor wątku kumbafu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kumbafu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam
widziałem na aukcjach internetowych podkładki pod kubki z wizerunkami znanych postaci, tj: audrey hepburn, chaplin, elvis, czy m. monroe.
Czy legalne jest sprzedawanie przedmiotów z tymi wizerunkami, jeśli NIE to dlaczego, kto ma prawa do tych wizerunków, czy jeśli takie wizerunki nie są skopiowane ze zdjęcia tylko wykonane (np. narysowane) przez artystę twórcę tych podkładek to jest zgodne z prawem ? ktoś wie? jeśli tak to proszę o wyjaśnienie tej kwestii, z góry dziękuję :) :) :) :)

Prawo do wizerunku ma dana osoba, której ten wizerunek dotyczy. Wykorzystanie takiego wizerunku osoby znanej w celu osiągnięcia korzyści finansowych (np na gadżetach, w reklamach) wymaga zgody danej osoby, inaczej można narazić się na sprawę sądowa.
Przy wykonanym rysunku wszystko zależy w moim przekonaniu od okoliczności umieszczenie wizerunku, podobieństwa z oryginałem, etc.

Mam problem...

Prowadzę małą agencję reklamy...na prowincji :]
Zdarzyła mi się ostatnio klientka z zapytaniem, czy może nazwać swój sklep odzieżowy "Marilyn" i wykorzystać do dekoracji wnętrza zdjęcia Marilyn Monroe...?
Czy ktoś mógłby mnie wspomóc poradą prawną w tej kwestii i ewentualnie podać REALNE konsekwencje? Lub możliwość sprytnego obejścia ewentualnych kwestii prawnych? Czy zmieni postać rzeczy zmiana nazwy na spolszczoną np. Maarlin? Merlinn? Czy w ogóle jest sens zaprzątać sobie uwagę kwestiami prawa przy prowincjonalnym sklepie odzieżowym?
Z góry przepraszam, jeśli okaże się mój post zbyt infantylnym, ale jakoś zainteresowała mnie ta kwestia...a przecież kto pyta nie błądzi :)

Za wykorzystanie wizerunku Marilyn Monroe albo Merlin.pl mogą być konsekwencje prawne, albo za wykorzystanie nazwy lub wizerunki innego podmiotu który jest znany w obronie handlowym. Jednym słowem, działaj na swoim.

Colder... nie rozumiem Ciebie, a Ty chyba mnie, ale dziękuję bardzo za odpowiedź - cokolwiek miała wnieść :)
Czy wystój wnętrza wykorzystuje wizerunek? Czy kilka antyram ze zdjęciami można tak interpretować? Wizerunek nie pojawi się na ulotkach, banerach szyldach itd., więc nie będzie w żaden sposób rozpowszechniany...
Jeśli znajdziesz chwilę, rozwiń mi obrazowo temat :) Dziękuję i pozdrawiam.

Sklep jest miejscem publicznym do którego wszyscy mają dostęp, do tego jest miejscem prowadzenia działalności gospodarczej....

Z ustawy:
"utworem rozpowszechnionym jest utwór, który za zezwoleniem twórcy został w jakikolwiek sposób udostępniony publicznie"

Nie jestem przekonany do tego czy wizerunek Monroe może być traktowany jako "utwór" w świetle prawa autorskiego. Można by powiesić w sklepie zdjęcia/plakaty z marylin, tego nikt nie zabroni - oprócz ich wytwórców ewentualnie.

Co do kwestii odpowiedzialności to za podrobienie znaku towarowego można iść siedzieć, za naśladownictwo jest chyba tylko grzywna. Natomiast nie wiem jak jest traktowany wizerunek Marylin. Trzeba by w stanach sprawdzić, dowiedzieć się kto ma do niego prawo i na jakich zasadach można wykorzystywać. Ogólnie - temat jest delikatny i śliski raczej...

Pozwolę sobie wrócić do pierwszego pytania na forum, które dotyczyło NIEżYJąCYCH osób znanych-Audrey hepburn, Chaplina, Elvisa,M. Monroe.
Odpowiedź Coldera była taka: "prawo do wizerunku ma dana osoba, której ten wizerunek dotyczy"
To już raczej nie dotyczy wyżej wymienionych.
Czy przypadkiem podobnie jak w prawie do publikacji książek autorów nieżyjących od 25 lat, nie obowiązuje zwolnienie z tantiemów? Chciałabym produkować koszulki z Elvisem, Marylin i innymi kultowymi bohaterami, niekoniecznie żywymi.
Jeśli muszę z tego tytułu płacić jakieś opłaty, to gdzie powinnam się zgłosić? Bedę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam

prawo do wizerunku jest prawem osobistym, w Polskim prawie nie dziedziczy się praw osobistych, jednak spadkobierca może je wykonywać lub wychodzić z powództwem po jego śmierci (art. 78 par 2 i 3)

Możliwość przeniesienia prawa autorskich osobistych na wypadek śmierci przewiduje
prawo angielskie stanowiąc dodatkowo, że w braku odmiennej dyspozycji testamentowej, prawa osobiste przysługiwać będą osobie, która odziedziczyła prawa majątkowe autorskie jako część majątku spadkodawcy.

Czy jeśli chce użyć przerobionego przeze mnie artystycznego wizerunku Obamy ( czarno biała rycina ) na ulotce reklamującej punkt XERO jako osoby publicznej, której wizerunek nie należy do żadnego koncernu fonograficznego - to czy mogę tego dokonać :?:

Witam, hm, wygląda, że naruszyłaby Pani w ten sposób zapis konstytucji amerykańskiej w zakresie konstytucyjnej ochrony prywatności osób publicznych w USA w zakresie wykorzystania ich wizerunku do celów komercyjnych.

_chris_ napisał:
Witam, hm, wygląda, że naruszyłaby Pani w ten sposób zapis konstytucji amerykańskiej w zakresie konstytucyjnej ochrony prywatności osób publicznych w USA w zakresie wykorzystania ich wizerunku do celów komercyjnych.

Czyli setki komercyjnych producentów koszulek z podobizną Obamy w USA i poza USA naruszają jego prywatność ??? Ja nie zamierzam się reklamować publikując zdjęć z jego mieszkania jak się prywatnie obściskuje z żoną ;) Rozumiem że Andy Warhol również naruszył prywatność Marilyn Monroe kiedy umieścił jej artystyczną wizję w czterech kolorowych kwadratach jak również później Ci co to powielali w celach komercyjnych ?

Ostatnia edycja:
to, że jakieś działanie może naruszyć czyjeś prawa, wcale nie oznacza, że osoba ta musi występować z roszczeniami ( z różnych względów) lub że producenci nie posiadają odpowiednich zgód, lub że zachodzą inne okoliczności, których nie znamy. A czym innym będzie noszenie przez miliony koszulek z podobizną Obamy promujących go wszędzie jako polityka wielkiego mocarstwa, a czym innym promocja firmy w Polsce, nieprawdaż?

[Pewne jest jedno - to, że wielu innych coś robi, nie oznacza automatycznie, że jest to zgodne z prawem.]

_chris_ napisał:
to, że jakieś działanie może naruszyć czyjeś prawa, wcale nie oznacza, że osoba ta musi występować z roszczeniami ( z różnych względów)

Wiadomo, dyskusja się toczy jednak nie o to czy będę ścigany lub nie, ale o to czy w ogóle będą podstawy do takiego ścigania.

_chris_ napisał:
A czym innym będzie noszenie przez miliony koszulek z podobizną Obamy promujących go wszędzie jako polityka wielkiego mocarstwa, a czym innym promocja firmy w Polsce, nieprawdaż?

Oczywiście że nieprawdaż, tak samo jak my tak i sprzedawca koszulek chce sprzedać swój towar i skąd w ogole takie przypuszczenie, że on to robi by reklamować Obame? Przecież nie robi tego za darmo tylko by zarobić na jego twarzy. W tym sensie my nawet tego nie robimy, bo twarz Obamy służy nam jedynie do żartu który pośrednio być może wpłynie na zwiększoną sprzedaż ale wcale tego nie wiadomo. W przypadku koszulki z Obamą mamy 100% pewność że jego podobizna wpływa na sprzedaż, nikt przecież nie kupi koszulki z Obamą jeśli chce nosić samą koszulkę bez Obamy.

Czy są na tym forum jacyś prawnicy którzy wiedzą coś w tym temacie? Fajnie sobie akademickie dyskusje prowadzić ze studentami prawa ale mnie zależy na opinii osoby która wie dokładnie co mówi i o co chodzi w tym przypadku.

Powrót