V
vocalist
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Witam, chciałbym prosić o poradę. Otóż niedawno rozstałem się z zespołem muzycznym, z którym przez kilka lat śpiewałem. Na scenie używaliśmy stylizacji (np. peruk), ale nie zmienia to naszej rozpoznawalności, gdyż bardzo dobrze widać twarze. Zespół posiada już dwóch nowych wokalistów (jeden przyszedł na moje miejsce), ale na swojej nowej stronie internetowej reklamuje się dużą ilością zdjęć na których jestem bardzo dobrze widoczny, a dodatkowo umieszczono też kilka zdjęć z pewnymi znanymi artystami, które zrobiono nam poza sceną, w prywatnych ubraniach i bez peruk.
Na tej samej stronie zespół posługuje się również plikami demo z których:
- audio było nagrywane w studiu przeze mnie i wokalistę, który kiedyś śpiewał (obecnie nas obu nie ma w zespole, a ja posiadam płyty z zapisaną ową sesją ze studia nagraniowego),
- video - gdzie na scenie jestem na pierwszym planie obok drugiego wokalisty.
Zespół nie zawarł ze mną umowy na wykorzystywanie mojego wizerunku ani głosu po moim odejściu. Czy mogę domagać się ściągnięcia zdjęć na których mnie wyraźnie widać oraz plików demo, które w tej chwili są kompletnym kłamstwem, gdyż zespół z dwoma nowymi wokalistami brzmi zupełnie inaczej? Czy w przypadku odmowy ze strony zespołu jest szansa na pomyślne rozwiązanie tej sprawy w sądzie?
Pozdrawiam,
Wojtek
Na tej samej stronie zespół posługuje się również plikami demo z których:
- audio było nagrywane w studiu przeze mnie i wokalistę, który kiedyś śpiewał (obecnie nas obu nie ma w zespole, a ja posiadam płyty z zapisaną ową sesją ze studia nagraniowego),
- video - gdzie na scenie jestem na pierwszym planie obok drugiego wokalisty.
Zespół nie zawarł ze mną umowy na wykorzystywanie mojego wizerunku ani głosu po moim odejściu. Czy mogę domagać się ściągnięcia zdjęć na których mnie wyraźnie widać oraz plików demo, które w tej chwili są kompletnym kłamstwem, gdyż zespół z dwoma nowymi wokalistami brzmi zupełnie inaczej? Czy w przypadku odmowy ze strony zespołu jest szansa na pomyślne rozwiązanie tej sprawy w sądzie?
Pozdrawiam,
Wojtek