Wykorzystywanie własnoręcznie zrobionych zdjęć, a wizerunek prywatny

• Autor wątku Autor wątku matinho
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matinho

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!!

Mam pytanie odnośnie wykorzystywania własnoręcznie zrobionych zdjęć innym osobom na portalu społecznościowym. O co mi chodzi przedstawię na przykładzie.
Jadę na mecz piłki nożnej. Grają drużyny x i y. Sędziuje Pan Kowalski. Na meczu robię Panu sędziemu zdjęcia po czym umieszczam je w relacji z meczu drużyn x i y wraz z imieniem i nazwiskiem. Kibice mogą komentować postawę sędziego w komentarzach. Czy takie działanie jest zgodne z prawem?? Tzn. czy sędzie który wejdzie na portal i przeczyta pod swoim zdjęciem (podpisanym jego imieniem i nazwiskiem) wyzwiska będzie mógł właściciela portalu pozwać.
Z góry dziękuje wszystkim za odpowiedzi.
Pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
Witam,

to zależy od konkretnej realizacji portalu, czyli de facto od tego, kto będzie umieszczał wpisy. Jeśli użytkownicy, to zasadniczo odpowiedzialność administratora strony za treści zamieszczane przez użytkowników jest wyłączona przez ustawę o świadczeniu usług elektronicznych - Art.12. do 15. - ale proszę je uważnie przeczytać...

A, cha, i jeszcze Art.81. z ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych odnośnie rozpowszechniania czyjegoś wizerunku.

Dzięki _chris_ za odpowiedź.
Mam takie pytanie co do interpretacji ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych Art.81. Z jej treści wynika, że zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku osoby jeżeli wizerunke wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, społecznych, zawodowych.
Sędzia na meczu jest zawodowo więc w tej kwestii umieszczanie jego zdjęć jest zgodne z prawem?
Czy jeżeli bym się mylił to mogę to ominąć w ten sposób że zrobie jemu zdjęcie na tle np grupy kibiców i wtedy podciągnąc to pod "osobę stanowiąca jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza"?? tylko, że wtedy chyba odpada możliwość podpisania zdjęcia jego imieniem i nazwiskiem??
Pozdrawiam!

no, cóż, sędzia na meczu wykonuje swoją działalność publicznie (niekoniecznie zawodowo...), więc i zdjęcie można by umieszczać. Ale radzę uważać, nawet, jeśli będzie Pan tylko adminem...

Powrót