Wykorzystywanie wzoru umowy firmy

• Autor wątku Autor wątku HannH
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

HannH

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, świadczę usługi związane z zarządzaniem najmem. W ostatnim czasie otrzymałem informację od znajomego który oddawał w zarządzanie swoje mieszkanie innej firmie w innym mieście, że umowy z których korzystają są bardzo zbliżone do moich ponieważ osobiście prosiłem go o wgląd przy konstruowaniu czy są prawidłowo napisane. Po przeanalizowaniu umowy którą podpisał okazało się, że jest identyczna jak moja.
Zdarza się, że klienci kontaktując się z naszą firmą proszą o wzór umowy przed spotkaniem więc ją po prostu udostępniamy każdemu na prośbę. Czy można stosować tego typu praktyki żeby wykorzystywać wzory umów innych firm?

HannH napisał:
... Czy można stosować tego typu praktyki żeby wykorzystywać wzory umów innych firm?
Wzór umowy dotycząca powszechnych spraw trudno uznać za chroniony szczególnie gdy jego zawartość, treść regulują konkretne przepisy.

Warto jednak zauważyć, że wiele zależy od szczegółowości, indywidualności umowy, zatem nie ma jednoznacznej odpowiedzi czy ową umowę uznać za utwór podlegający ochronie prawnoautorskiej czy też nie. Z innej strony taka zindywidualizowana umowa może być dobrem osobistym Firmy i z tego tytułu podlegać ochronie.

Leszku, dziękuję za odpowiedź.
W tym przypadku można stwierdzić, że jest skopiowana słowo w słowo. Różni się jedynie nazwa firmy

Ale to nadal nie wpływa na rozstrzygnięcie problemu, przeczytaj mój post jeszcze raz.

Powrót