Wykorzystywanie zdjęć a prawo

• Autor wątku Autor wątku nikestylex7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nikestylex7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mam takie pytanie do Państwa. Chciałbym umieścić zdjęcia wszystkich modeli aut na stronie coś mniej więcej jak na autocentrum lub motofakty.
1. Czy istnieje jakaś baza aut, którą można kupić wykorzystać ?
2. Czy potrzeba zgody producenta auta na wrzucenie zdjęcia?
3. Wiadomo że każde zrobione zdjęcie lub produkt ma prawa autorskie ale jak np: na allegro ludzie robią zdjęcia aut i wrzucają?
4. Wyżej wymieniona strona motoryzacyjna ma jakąś umowę czy licencję na wykorzystywanie?

Obmyśliłem sposób ale nie wiem czy też przejdzie czyli np wymazanie logo auta oraz bardziej komiksowa wersja zdjęcia czyli edytowane graficznie typu https://www.google.pl/search?q=auto...UIBygB&biw=1366&bih=643#imgrc=554rMbBDttHLPM:

Dziękuje za odp.

1. Pewnie tak, szukaj.
2. Niezbędna jest zgoda autora zdjęcia.
3. W odniesieniu do produktu działa zasada wyczerpania prawa. Wróć do 2.
4. Nie wiem czego?

Na korzystanie z opracowania cudzego utworu jest niezbędna zgoda autora utworu pierwotnego.

Leszek a co z moim pomysłem przejdzie ?

Czepiasz się ;) po prostu chcę wiedzieć czy mogę zrobić zdjęcia , przerobić je na obiekty graficzne typu komiks z usunięciem loga i wykorzystać na stronie ? Czemu w filmach zasłaniają loga aut i normalnie z nich korzystają?

Możesz robić zdjęcia, edytować je, korzystać z nich. Znaku towarowego nie musisz usuwać.

No tak ale jeśli te zdjęcia ukazują auto marki audi to zmienia postać rzeczy ?

@LeszsekS Ci odpowiedział: "Znaku towarowego nie musisz usuwać".

Czyli robię zdjęcia albo kupuje bazę aut modeli itp ponad 2tyś sztuk i normalnie mogę korzystać na stronie ? Zapowiada się obiecująco

Powrót