Wykorzystywanie zdjęć znanych osób

• Autor wątku Autor wątku kobza.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kobza.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, jestem grafikiem i potrzebuje porady.
Czy mogę używać zdjęć artystów(raperów/piosenkarzy) którymi oni sami się reklamują, okładek ich płyt etc. w swoich pracach(niekomercyjnych) - prace tworzone z hobby, ćwiczenia, publikowane w portfolio z adnotacją, że jest to koncept.

Czy jeżeli dołącze tekst, że zdjęcia i materiały użyte w projekcie nie są mojego autorstwa itd. coś zmieni?

Odnośnie zdjęć jako takich to zawsze korzystanie z cydzego utworu wymaga odpowiedniego zezwolenia.

W kwestii wizerunku dobrze to ujął Sąd Apelacyjny w Warszawie (sygn. akt VI ACa 120/03):
rozpowszechnianie wizerunku osoby powszechnie znanej wymaga dwóch warunków. Po pierwsze, wizerunek powinien być wykonany w związku z pełnieniem wymienionych w tym przepisie funkcji i, po drugie, rozpowszechnienie wykonanego w takich warunkach wizerunku musi pozostawać w związku z pełnieniem przez sportretowanego wymienionych funkcji."

Czyli nie mogę wykorzystywać zdjęć nawet w celach niekomercyjnych?
W takim razie, skąd brać zdjęcia do projektów? W normalnych bankach zdjęć nie ma fotografii osób sławnych - tym bardziej polskich.

kobza. napisał:
... W takim razie, skąd brać zdjęcia do projektów? W normalnych bankach zdjęć nie ma fotografii osób sławnych - tym bardziej polskich.
To nie jest problem prawny.

Ale o jakich projektach dokładnie mówisz? Innymi słowy do czego dokładnie potrzebujesz tych zdjęć?

Jedyne rozwiązanie jakie przychodzi mi do głowy różne formy dozwolonego użytku:

a) Prawo cytatu (art. 29 PrAut) - jeśli chcesz nimi obrazować jakąś inną treść (swój utwór) w zakresie uzasadnionym celami cytatu, takimi jak wyjaśnianie, polemika, analiza krytyczna lub naukowa, nauczanie lub prawami gatunku twórczości.

b) Parodia, karykatura (art. 29(1) PrAut) - Wolno korzystać z utworów na potrzeby parodii, pastiszu lub karykatury, w zakresie uzasadnionym prawami tych gatunków twórczości.

gilmour89 napisał:
Ale o jakich projektach dokładnie mówisz? Innymi słowy do czego dokładnie potrzebujesz tych zdjęć?

Jedyne rozwiązanie jakie przychodzi mi do głowy różne formy dozwolonego użytku:

a) Prawo cytatu (art. 29 PrAut) - jeśli chcesz nimi obrazować jakąś inną treść (swój utwór) w zakresie uzasadnionym celami cytatu, takimi jak wyjaśnianie, polemika, analiza krytyczna lub naukowa, nauczanie lub prawami gatunku twórczości.

b) Parodia, karykatura (art. 29(1) PrAut) - Wolno korzystać z utworów na potrzeby parodii, pastiszu lub karykatury, w zakresie uzasadnionym prawami tych gatunków twórczości.

Chodzi mi tutaj o takie projekty fanowskie, niekomercyjne. Które tworzę dla samego siebie, do portfolio - ale nie biorę za to pieniędzy.
Np. jak ktoś robi redesign strony internetowej Rihanny, lub prezentacje nowej płyty Eminema.

Powrót