Wykorzytanie zdjęcia przez osobę trzecią

• Autor wątku Autor wątku ladyshadowsh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

ladyshadowsh

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam, Mam taki problem a mianowicie, chodzi o to iż jestem modelką. Posiadam swoją stronę internetową na portalu internetowym, na którym zastrzeżone jest kopiowanie oraz rozpowszechnianie jakichkolwiek treści. A, zdjęcie moje zostało skopiowane i przesłane na telefon komórkowy czyli zostało rozpowszechnione. Z tego powodu miałam problemy i przykrości. Osoba zrobiła to z zawiści, ale to tylko wspomina nawiasem, po to żeby zatruć mi Zycie. Wiem, że jest to przestępstwo, ale w ogolę nie mam pojęcia co w tym momencie mogę zrobić by osoba odpowiedziała za swój czyn. Zdjęcie umieszczone jest wyłącznie na stronie internetowej gdzie jest zakaz kopiowania i rozpowszechniania. Na innych portalach tego zdjęcia nie ma. Ja i autor zdjęcia nie godzimy się na kopiowanie, zatem osoba zrobiła to wbrew prawu. Gdzie mogę zasięgnąć porady ? pójść do adwokata ? ile takie postę powanie kosztuję ?

Wszystko zależy od tego kto komu wysłał fotkę.

Jeślibym np. ja wysłał fotkę swojemu koledze lub komuś z rodziny to mogę to zrobić - w ramach dozwolonego użytku osobistego.

Publikując zdjęcia w internecie trzeba się liczyć z tym, że ktoś je zobaczy.

tak, wszystko by było ok, gdyby pokazano je na stronie. Zdjęcie wysłał mój były chłopak mojej mamie :) moim zdaniem jest to ingerencja. A poza tym nie wiem co z tym zdjęciem stało sie dalej ?

chodzi mi o to, że skopiował i przesłał zdjęcie bez mojej zgody czy jest to przestępstwo czy nie ?

Witam,

pierwszy problem jest taki, kto ma tzw. majątkowe prawa autorskie do Pani zdjęcia fotograf czy Pani. Jeśli nie podpisywała Pani żadnej umowy odnośnie przekazania praw autorskich do tego zdjęcia, to oznacza to, że ma je fotograf, który to zdjęcie robił. Tak więc to on w tym przypadku mógłby zgłaszać roszczenia o nieautoryzowane kopiowanie i rozpowszechnianie Pani zdjęcia.
W odwrotnym przypadku to Pani może o to występować. Trzeba to ustalić na początek i dopiero wtedy odpowiednia osoba może wystąpić z roszczeniami (o rozpowszechnianie utworu bez zezwolenia) z tytułu ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych – możliwe artykuły to 78, 79, 115 - w zależności od sytuacji.

Drugi problem to ochrona wizerunku Pani osoby w świetle wspomnianej ustawy – Art. 81. Jest Pani modelką, a więc artykuł ten może nie mieć zastosowania – to musi Pani ocenić we własnym zakresie, bo będzie to zależało również od kontekstu zdjęcia.

Niezależnie, jeśli w Pani opinii naruszone zostały Pani dobra osobiste, wtedy można wystąpić z roszczeniami w oparciu o kodeks cywilny.

Sumując, Pani przypadek jest dość skomplikowany i najlepszym rozwiązaniem wydaje się być wizyta u prawnika.

Powrót