Wykożystanie zdjęć z facebooka na portalu

• Autor wątku Autor wątku c0dename47
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

c0dename47

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.

Domyślam się, ze wielu ludzi pytało na tym forum o podobne sprawy ale jeśli chodzi o prawo jestem dość zielony dlatego proszę o podpowiedź albo żeby mnie chociaż ktoś naprowadził czego tak naprawdę szukać.

Sytuacja wygląda tak. Jakiś czas temu byłem świadkiem wypadku, zrobiłem kilka zdjęć i wrzuciłem na facebooka na swoim prywatnym profilu. Kilka dni temu zauważyłem, że na lokalnym portalu informacyjnym opisany jest ten wypadek a do niego dołączone są moje zdjęcia! Ba na ten moment jedno z moich zdjęć w tym momencie jest na stronie głównej tego portalu. Jako źródło podane jest tylko facebook.

Co mogę w tej sytuacji zrobić? Ten portal, zakładam zarabia ogromną kasę na reklamach itp, więc dlaczego ma zarabiać na moich zdjęciach a ja nie dostanę z tego ani grosza? Z tego co do tej pory udało mi się wywnioskować z informacji zawartych w internecie to tylko ja i facebook ma prawo do wyświetlania dodanych tam zdjęć. I że nie mają tu zastosowania prawa o przedruku czy jakoś tak bo opisane wydarzenie nie mieści się w kategoriach tam opisanych.

No to już dawno zrobiłem i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi...

W regulaminie pisze:

Użytkownik jest właścicielem wszystkich materiałów i informacji publikowanych przez siebie w serwisie i może określać sposób ich udostępniania poprzez ustawienia prywatności oraz ustawienia aplikacji. Oprócz tego:

W przypadku treści objętych prawem własności intelektualnej (IP, ang. intellectual property), takich jak zdjęcia i filmy, użytkownik przyznaje nam poniższe uprawnienia zgodnie z wprowadzonymi przez siebie ustawieniami prywatności i ustawieniami aplikacji: użytkownik przyznaje nam niewyłączną, zbywalną, obejmującą prawo do udzielania sublicencji, bezpłatną, światową licencję zezwalającą na wykorzystanie wszelkich treści objętych prawem własności intelektualnej publikowanych przez niego w ramach serwisu Facebook lub w związku z nim (Licencja IP). Licencja IP wygasa wraz z usunięciem przez użytkownika treści objętych prawami własności intelektualnej lub konta, o ile treści te nie zostały udostępnione innym osobom, które ich nie usunęły.

Co mozna w skrócie rozumieć że to co wrzucam na facebooka jest moje i daje właścicielom tego portalu prawo do użytkowania tymi treściami wg ich widzimisię dopuki tego nie usunę. Jednak poniżej pisze:

Gdy użytkownik publikuje treści lub informacje, korzystając z ustawienia Publiczne, zezwala wszystkim, w tym osobom niebędącym użytkownikami Facebooka, na uzyskiwanie dostępu do tych informacji i wykorzystywanie ich, a także na wiązanie tych informacji z użytkownikiem (tj. jego imieniem i nazwiskiem oraz zdjęciem profilowym).

czego właśnie do końca nie rozumiem. Punkt ten sugerował by, jakoby wrzucając cokolwiek na fejsa jako publiczne byłoby równoznaczne z zarzeknięciem się praw autorskich co do upublicznionego materiału... Jednak czytając centrum pomocy Facebooka:

Skąd mam wiedzieć, że jestem właścicielem praw autorskich do treści?

Najczęściej właścicielem praw autorskich do oryginalnego dzieła jest jego twórca. Na przykład jeśli namalujesz obraz, będziesz prawdopodobnie właścicielem praw do niego. Podobnie jest w przypadku zdjęć – prawa autorskie należą zwykle do osoby fotografującej.

Jakie prawa przysługują mi jako właścicielowi praw autorskich?

Jako właściciel praw autorskich możesz w świetle obowiązujących przepisów uniemożliwić innym osobom kopiowanie i rozpowszechnianie Twoich dzieł oraz tworzenie nowych treści na podstawie tych dzieł. Wykonanie jednej z tych czynności bez zgody właściciela praw autorskich jest zwykle interpretowane jako naruszenie tych praw.
Jeśli na przykład ktoś inny opublikuje Twoje zdjęcie lub Twój film, uznaje się, że wykonał on kopię tych materiałów. Podobnie jest w przypadku utworu użytego w ścieżce dźwiękowej filmu, nawet jeśli kopia utworu została zakupiona w innej usłudze.
Będąc właścicielem praw autorskich, możesz udzielać zezwolenia na używanie swoich treści innym osobom oraz uniemożliwiać im używanie tych treści bez zezwolenia.

Co by jednoznacznie oznaczało ze skoro ja zrobiłem te zdjęcia to mam co do nich prawa autorskie i portal który skopiował to zdjęcie, dodając na nim swoje logo bezsprzecznie naruszył moje prawa autorskie.

Która prawda jest najbardziej prawdziwa bo się pogubić w tym łatwo można.

c0dename47 napisał:
... publiczne byłoby równoznaczne z zarzeknięciem się praw autorskich ...
Nie, na udzielenie licencji na korzystanie w bardzo szerokim zakresie. Nikt Ciebie nie zmusza do akceptowanie wskazanego regulaminu i rozpowszechnianie własnych prac na takich warunkach.
c0dename47 napisał:
... portal który skopiował to zdjęcie, dodając na nim swoje logo bezsprzecznie naruszył moje prawa autorskie. ...
Jak najbardziej, o ile nie mamy do czynienia z opracowaniem.

Powrót