Wykreślenie danych w BIK przez bank

• Autor wątku Autor wątku anna301980
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam!
Mam spory problem z wpisem w bik. Głównie dlatego że go nie widzę....Odmówiono mi kredytu hipotecznego (PKO SA) ze względu na złą historię w bik(windykacja). Ściągając raport plus i informację ustawową wszystkie kredyty są spłacone w terminie, nawet dzwoniłam do bik i żadnych złych wpisów tam nie ma. Pani która zajmowała się kredytem sama jest zdezorientowana ale jak to po odmowie kredytu nikomu już się nie chce ze mną rozmawiać. Nie wiem czy doszło do jakiejś pomyłki. We wrześniu znowu mam zamiar startować z kredytem w innych bankach ale boję się ponownej odmowy. Skoro nawet sam bik nie widzi złych wpisów skąd to wziął bank????Proszę o pomoc...

Ale to ty musisz wiedzieć czy coś "narozrabiałaś". Banki używają nie tylko BIK, banki również używają czegoś takiego jak Bankowy Rejestr. Może tam coś wisi? Jest jeszcze KRD. Albo.... analitykowi wyszło że jesteś niesolidna z innych powodów.

Ustal przyczynę, jak wskazał kolega powyżej. Może Bankowy Rejestr?
Jeśli to KRD czy inny BIG (biuro informacji gospodarczej, nie BIK) to po prostu zapytaj w innym banku.

zostałam poinformowana że to przez wpis w bik a dokumenty nie są do mojego wglądu. Irytujące z uwagi że chodzi o moją osobę :mad: Wcześniej nie miałam problemu z wzięciem kredytu czy jakiegoś drobiazgu na raty. Dawno temu miałam problem ze spłatą ale ten kredyt już jest przeniesiony do części statystycznej. Upłynęło 5 lat. Możliwe że bank to jednak widzi?

Niemożliwe, że widzi. Sprawdź swój raport BIK, może nie jest tak jak mówisz?

analizowałam raport parę razy sama (plus i informację ustawową), robił to doradca finansowy również zaskoczony, dzwoniłam do bik, sprawdzałam krd oraz big, same pozytywne wpisy. Panią w banku na pewno zrozumiałam dobrze; windykacja i umorzenie, koniec relacji bik listopad 2016r. a w raporcie nic takiego nie mam. Poza tym otrzymałam kredyt konsolidacyjny a z takim wpisem pewnie było by ciężko. Wniosek o kredyt hipoteczny przepadł, trudno. Nie wiem jak się bronić w przyszłości. Następny wniosek chcę składać we wrześniu bez takich niespodzianek ale nawet nie mam jak się upewnić że wszystko jest ok. Może istnieje jakieś pismo z bik że nie posiadam żadnych złych wpisów albo coś co mogła bym dorzucić do wniosku? Analityk odrzuca wniosek i drzwi do banku się zamykają. Przynajmniej tak jest z PKO.

To zobacz w innym banku. Poza tym co to za wpis że koniec relacji listopad 2016? Co tam jest dokładnie?

Powrót