wykreslenie z krs spółki zo.o. bez likwidacji spółki

• Autor wątku Autor wątku wioletacia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wioletacia

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Spółka zo.o. została załozona w 1992roku, wykonywała działalnosc do 1993 roku, póżniej juz nie. W 2016 roku ksiegowa poinformowała mnie, ze musze przenieść ja do KRS. Zrobiłam to, ale miałam nadzieję, że nie bede składała żadnych sprawozdań jeśli spółka nie wykonuje działalności..... Spółka ma łączny kapitał 5000 złotych w tym, wkład pieniezny 2800 złotych i aport pokrywajacy 2200 złotych w starych już ( zamortyzowanych maszynach i tarcicy ). Czy mogę te spółkę wykreślić z KRS bez przeprowadzania likwidacji spółki/ czy istnieje taka możliwość i czy to jest rzeczywiście prosty sposób? Jakie są konsekwencje takiego wykreślenia dla Urzedu Skarbowego, jakieś podatki, opłaty, opłaty do sądu przy takiem wykresleniu i jakie? Czy może jakaś inna prosta opcja na pozbycie się tej społki? Bardzo proszę o pilną poradę i pozdrawiam.

tradycyjna likwidacaj to dość długa procedura. Do tego kosztowna (opłaty sądowe i za gołoszenie w MSiG)

Prostszym sposobem będzie 'sprzedaż spółki'. Sprzedajesz udziały, usuwasz się z zarządu i problem z głowy.

Z historą sięgającą lat 90. nie powinno być problemu ze zbyciem

Tę opcję też biorę pod uwagę, tylko gdzie mogę szukać potencjalnych zainteresowanych. Nie jestem już całkowicie w temacie spółek zo.o. ?

Powrót