Wykreślenie z PUP a ubezpieczenie zdrowotne

• Autor wątku Autor wątku Metis123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Metis123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry.
Piszę z pytaniem dotyczącym ubezpieczenia zdrowotnego po wykreśleniu z PUP. Sytuacja wygląda następująco:
Jestem zarejestrowana w PUP od 4.04.2019r. Na pierwszym "podpisie" przeprowadzono ze mną rozmowę. Na kolejnym (który miał miejsce 06.05) przedstawiono plan działań i pomocy.
Jutro mam przyjść na kolejny podpis. Mam konkretny zawód: nauczyciel i bibliotekarz. Studia ukończyłam w zeszłym roku. Nie miałam możliwości odbycia stażu w szkole lub bibliotece, ponieważ w moim mieście po prostu nie mogłam znaleźć pracy. Pracowałam przez 7 miesięcy w szkole dla dorosłych. Nie mieli dla mnie więcej godzin, więc dostałam wypowiedzenie i wylądowałam w PUP. Chcę podjąć pracę, ale w swoim wyuczonym zawodzie, dlatego w kwietniu zaczęłam rozsyłać CV w "większych" dwóch miastach, które ogłaszają oferty na stronie Kuratorium Oświaty i czekam na odpowiedzi ze szkół i bibliotek. Wyjaśniałam Pani z PUP sytuację i ona mi "przeciągnęła" termin kolejnego stawienia się (czyli jutro) o 2,5 tygodnia. Nie znalazłam nadal pracy. Jutro pewnie przedstawione zostaną mi oferty np. pracownik biurowy itp. dlatego, że Pani mówiła już ostatnio, że po prostu ofert w szkole lub bibliotece nie mają. Ja to rozumiem. Tylko, że boję się, że mi Jej oferty nie będą odpowiadały, a nie chcę zablokować się z możliwością otrzymania pracy w innym mieście od września. Prawdopodobnie wykreślą mnie jutro z PUP jeśli odmówię przyjęcia oferty.
Stąd moje pytanie, czy po wykreśleniu z mojej winy, przysługuje mi ubezpieczenie zdrowotne przez jakikolwiek okres, czy już nie?

Metis123 napisał:
czy po wykreśleniu z mojej winy, przysługuje mi ubezpieczenie zdrowotne przez jakikolwiek okres, czy już nie?
Będzie Pani objęta ubezpieczeniem zdrowotnym z PUP jeszcze przez okres 30 dni od wyrejestrowania.

Kosssz napisał:
Będzie Pani objęta ubezpieczeniem zdrowotnym z PUP jeszcze przez okres 30 dni od wyrejestrowania.

Na 100%?

jeżeli na wizycie otrzyma Pani skierowanie do pracy to nie jest jednoznaczne z tym, że Pani zostanie w tej firmie zatrudniona. Na bazie tego skierowania idzie Pani do pracodawcy albo wysyła cv. Ważne jest, żeby się skontaktować. Standardowo PUP wysyła kilka osób. Pracodawca może nikogo nie zatrudnić. Pisze wtedy na skierowaniu, że kandydat nie spełnia zdefiniowanych przez niego oczekiwań.
Urzędnicy PUP są rozliczani z wydanych skierowań.

Dziękuję serdecznie za odpowiedź.

Powrót