Wykreślenie z PUP utrata ubezpieczenia

• Autor wątku Autor wątku SNARL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SNARL

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witajcie,

Otóż 4 maja odmówiłem przyjęcia stażu - nie dostałem żadnego skierowania do ręki, ale poinformowano mnie telefonicznie, że taki staż jest i żebym przyjechał do PUP. Odmówiłem z podaniem przyczyny, że na stażu już kiedyś byłem i nie chce już iść na staż tylko chciałbym umowę o pracę. Pani wydawała się wzburzona, bo byłem zaklasyfikowany do "profilu bezrobotnych poszukujących pomocy PUP".

Czy za taką odmowę telefoniczną mogę zostać wykreślony ?
Jeśli tak to kiedy utracę prawo do ubezpieczenia zdrowotnego ?
Do kiedy byłbym w takim wypadku ubezpieczony ? A może traciłbym ubezpieczenie już z dniem 4 maj ?

Co z moją dzisiejszą wizytą u lekarza w takim wypadku (rano byłem)? Jak szybko system wykryłby, że NIE jestem już ubezpieczony ?
A kolejne wizyty już umówione...

Teraz nad tym myślę i chyba mało prawdopodobne jest wyrejestrowanie kogoś na podstawie odmowy telefonicznej (bez potwierdzonego otrzymania terminu - skierowania).

Przecież zawsze osoba postronna może odebrać telefon (albo osoba pracująca na czarno może telefonu nie odbierać) - ale proszę jednak Państwa o opinie jak w waszych PUP to wygląda w praktyce.

SNARL napisał:
Teraz nad tym myślę i chyba mało prawdopodobne jest wyrejestrowanie kogoś na podstawie odmowy telefonicznej (bez potwierdzonego otrzymania terminu - skierowania).
Bingo. Żeby móc mówić o pozbawieniu Cię statusu bezrobotnego, musiałbyś stawić się osobiście i oficjalnie odrzucić ofertę.
Przez telefon jest po prostu szybciej dla teoretycznie zainteresowanych podjęciem pracy lub innej formy pomocy. Ale czekaj na pisemne wezwanie...,bo lada moment do Ciebie dotrze, a wtedy będzie trzeba się zgłosić do PUP i tam odmówić.

Kosssz napisał:
Bingo. Żeby móc mówić o pozbawieniu Cię statusu bezrobotnego, musiałbyś stawić się osobiście i oficjalnie odrzucić ofertę.
Przez telefon jest po prostu szybciej dla teoretycznie zainteresowanych podjęciem pracy lub innej formy pomocy. Ale czekaj na pisemne wezwanie...,bo lada moment do Ciebie dotrze, a wtedy będzie trzeba się zgłosić do PUP i tam odmówić.

O dziękuje Kosssz(ko?).

Czyli w takim wypadku po otrzymaniu poleconego stawić sie w urzedzie i prosić o zmiane profilu pomocy ? Że sam sobie jestem w stanie znaleźć zatrudnienie ? A może lepiej dla świętego spokoju przyjąć wtedy skierowanie ?

Dla pewności 30 dni po wykreśleniu jest się jeszcze ubezpieczonym ? (na innym forum to znalazłem)

Ostatnia edycja:
SNARL napisał:
Czyli w takim wypadku po otrzymaniu poleconego stawić sie w urzedzie i prosić o zmiane profilu pomocy ? Że sam sobie jestem w stanie znaleźć zatrudnienie ?
I myślisz, że w ten sposób unikniesz wyrejestrowania? Zmiany profilu nie dokonuje się "na podanie"... także nie kombinuj.
SNARL napisał:
Dla pewności 30 dni po wykreśleniu jest się jeszcze ubezpieczonym ?
Tak, zgadza się.

hmmm
Czyli co - trzeba przyjąć skierowanie na staż aby pozostać bezrobotnym jeżeli przyjdzie polecony ?
trochę to dziwne bo czytam na forum, że sa ludzie, którzy chcieliby iśc na staż a nie dostają ofert - a ja praktycznie od razu podczas gdy ta forma zatrudnienia mi średnio odpowiada i ledwo się na nią łapie z racji wieku.

SNARL napisał:
Czyli co - trzeba przyjąć skierowanie na staż aby pozostać bezrobotnym jeżeli przyjdzie polecony ? trochę to dziwne bo czytam na forum, że sa ludzie, którzy chcieliby iśc na staż a nie dostają ofert - a ja praktycznie od razu podczas gdy ta forma zatrudnienia mi średnio odpowiada i ledwo się na nią łapie z racji wieku.
Staż jest także formą pomocy, jaką może oferować PUP, nie tylko oferta pracy. Za długo tu by się rozpisywać kto może iść na staż, a kto nie... najwidoczniej jesteś w tej grupie (nie)szczęśliwców, którzy mają ustalony profil pomocy II i którzy mogą być kierowani na staże.
Wiadomo, że najbardziej korzystna byłaby oferta pracy, ale PUP nie będzie czekał, aż spadnie gwiazdka z nieba i za bliżej nieokreślony czas pojawi się (bądź nie) oferta, która Ci będzie odpowiadać. W tej chwili jest oferta stażu, spełniasz kryteria skierowania na staż i masz odpowiednie kwalifikacje, więc PUP ma obowiązek Ci ją przedstawić oraz... rozliczyć z ewentualnej odmowy.

Nie przyjmuj nic, nie podpisuj! Jak podpiszesz "cyrograf" to już nie masz wyjścia. Rezygnując w PUP z oferty "nie do odrzucenia" pozbawiasz się prawa do ponownej rejestracji przez okres XXX dni (w zależności która to Twoja odmowa czy nie stawienie się na wizytę).
Lepiej sam się wyrejestruj i jeszcze przez 30 dni będziesz miał prawo do opieki zdrowotnej. Po wyrejestrowaniu na własny wniosek możesz w każdej chwili zarejestrować się ponownie.

Powrót