Wykroczenie czy przestępstwo?

• Autor wątku Autor wątku DamianeS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
D

DamianeS

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Powierzyłem budowlańcowi klucz do swojego remontowanego domu. Po kilku tygodniach uciekł on z budowy nie oddając klucza. Dwa lub trzy razy zapowiadał on, że przyjedzie oddać klucz (w tym raz policjantowi, który zadzwonił do niego z komisariatu żeby załatwić sprawę polubownie), lecz tego nie zrobił, kluczył, że nie ma czasu, itp. Wymieniłem klucz i zamek w drzwiach na własny koszt (320 zł) i złożyłem zawiadomienie na policji. Złodziej oddał za to pieniądze dopiero po 4 miesiącach od przywłaszczenia, dzień po tym gdy został przesłuchany przez policję. Człowiek karany już za oszustwa, siedział. To będzie przywłaszczenie rzeczy powierzonej czyli 284 2 k.k. czy 119 kw? przypomnę chodzi o 320 zł.

Art. 119. § 1. Kto kradnie lub przywłaszcza sobie cudzą rzecz ruchomą, jeżeli jej wartość nie przekracza 800 złotych, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.

Ale rz
qwertu70 napisał:
Art. 119. § 1. Kto kradnie lub przywłaszcza sobie cudzą rzecz ruchomą, jeżeli jej wartość nie przekracza 800 złotych, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.
Ale rzecz była powierzona

Agnieszka3M napisał:
nie widzę tu przywłaszczenia
Powierzyłem klucz do swojego domu budowlańcowi, który uciekł z nim z budowy. Nie ma przywłaszczenia?

generalizując przywłaszczenie polega zamiarze włączenia np rzeczy do swojego majątku i powiększenie w ten sposób swego stanu posiadania lub stanu posiadania innej osoby. Nie widzę tu zamiaru sprawcy - w jakim sensie miałby powiększyc jego majątek czy postępować jak z własną skoro to sam klucz? na złom oddac?

Agnieszka3M napisał:
generalizując przywłaszczenie polega zamiarze włączenia np rzeczy do swojego majątku i powiększenie w ten sposób swego stanu posiadania lub stanu posiadania innej osoby. Nie widzę tu zamiaru sprawcy - w jakim sensie miałby powiększyc jego majątek czy postępować jak z własną skoro to sam klucz? na złom oddac?
Jednak jest już wyznaczona data pierwszej rozprawy.

DamianeS napisał:
Nie ma przywłaszczenia?
Nie.
DamianeS napisał:
Jednak jest już wyznaczona data pierwszej rozprawy.
Prokurator był pijany stawiając mu zarzuty. Bo inaczej nie da się tego wytłumaczyć, no chyba że ty po prostu chcesz żeby tak było i kłamiesz nas tutaj na forum.

Analizując, na policji przesłuchali Cię w charakterze świadka, skoro tak to do wykroczenia czy przestępstwa? - do sprawy.
A skoro przesłuchali to wiesz czy to przestępstwo czy wykroczenie, to po co jesteśmy Ci potrzebni skoro wiesz?
Chyba że Cię jeszcze nie przesłuchali i dopiero sąd Cię przesłucha :D skoro jest data pierwszej rozprawy.

Ad vocem nie dość że nas kłamiesz to jeszcze nie umiesz się zachować w cywilizowanym świecie, i piszesz po jednym słowie, same pytajniki jak do kolegi z baru, a na dodatek piszesz post pod postem strasznie nerwowo.

Ostatnia edycja:
Byłem w sądzie spytać się o jaki dokładnie czyn go oskarżyli i już wszystko jasne. Przywłaszczenie rzeczy powierzonej poniżej 800 zł, 119 kw. Grozi mu areszt 5 - 30 dni, ograniczenie wolności do 30 dni, albo grzywna 20 - 5000 zł.

Może tak na koniec mojego udziału w tym wątku:

Domniemam że chyba lekko 80% członków grupy wie na podstawowym poziomie jakie są różnice pomiędzy przywłaszczeniem a kradzieżą tj różnice w jaki sposób osoba A wchodzi w posiadanie rzeczy należącej do osoby B.

Natomiast pozostaje duża wątpliwość w granicach 90%, tj. kim faktycznie jest autor w tej sprawie, a o której to wątpliwości świadczą jego poszczególne wpisy, w tym już pierwszy.

Autorze - to forum, to nie grupa na fejsie z tzw ekspertami spod budki oraz gdzie uczestnicy łykają wszytko jak leci. Jak to odbierzesz, to pozostawiam tobie. Są tutaj spory i zwady, jednakże w granicach rozsądku, ale to całkowicie inny element układanki.

Jeżeli natomiast jesteś tym wł. lokalu, to słowo do tego zdania:
DamianeS napisał:
Powierzyłem budowlańcowi klucz do swojego remontowanego domu. ...
NIGDY nie oddaje się takiego rodzaju klucza osobie trzeciej !!!. Ty otwierasz, ty jesteś obecny od A do Z, itd., a nie to co napisałeś.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót