Wykroczenie ujawnione monitoringiem miejskim

• Autor wątku Autor wątku marbero
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Prosiłbym o zerknięcie na zdjęcia powyżej i ocenę tego czy oznakowanie tego msc. parkingowego jest prawidłowe czy też nie?

Odpowiedź znajdziesz w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 3 lipca 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach z późniejszymi zmianami.
Jeżeli "D-18a" to koniecznie "P-20". Ogólnie nie wiem co to za miejscowość ale w moim mieście SM nie ruszyła by tematu przed wprowadzeniem prawidłowego oznakowania przez zarządcę. Jesteś wygrany.

Zgadza się, z powodu braku znaków poziomych autor wygra sprawę.

Według komendancika sm z Chojnic znak P20 nie jest wymagany w tym konkretnym msc.
Dowiedziałem się jednak iż tablica T29 może występować jedynie ze znakiem D18,a nie jako samodzielny znak,mam więc nadzieję iż Sąd weźmie to pod uwagę jak również to iż materiał dowodowy z monitoringu miejskiego jest legalnym dowodem!

Niech więc komendant poda ci dlaczego znak P20 nie jest tam wymagany.

marbero - Przedstawiony na fotce znak to D-18a. Wraz ze znakiem D-18 może być P-20 pod warunkiem, że pod tarczą znaku zostanie umieszczona tab. dla kogo miejsce zostało zastrzeżone.Proponuję zapoznaj się z wskazanym rozporządzeniem. Troszkę wiedzy nie zaszkodzi.

Ostatnia edycja:
Według niego znak D18 oraz znak T29 są wystarczającym oznakowaniem,natomiast to co mnie rozmieniło na drobne to jego sposób tłumaczenia tego iż dowód pozyskany z monitoringu
jest legalny mimo orzeczenia Sądu Rejonowego z Chojnic,oraz Sądu Okręgowego w Słupsku-które mówią jednym głosem o braku uprawnień do złożenia wniosku o ukaranie
przez sm z Chojnic

DagO powołujesz się na rozporządzenie, w którym nie znalazłem jasnego zapisu mówiącego, że P-18a musi występować w połączeniu z P-20. Proszę zacytuj tu stosowny fragment rozporządzenia, bo przyznam, że sam nie jestem w stanie go znaleźć. W sprawie toczącej się w związku z użytkownikiem MarcinemBilką sąd okręgowy, jak i wyższej instancji podkreślił, że występowanie P-20 przy P-18a jest fakultatywne, i nie niesie za sobą bezskuteczności.

Znak D-18a jest znakiem informacyjnym. Wskazuje w którym miejscu wyznaczono miejsce zastrzeżone określone znakiem P-20. Stosowny zapis znajdziesz przy P-20. Miejsce dla osoby niepełnosprawnej różni się parametrami od "zwykłego". Dlatego musi być określone znakiem poziomym w przypadku marbero jak i twoim.

Ostatnia edycja:
Winny.
...okoliczności czynu i wina nie budzą wątpliwości i na podst.art 93par1 i 2k.p.w.
1 kara 100zł
2 na rzecz Skarbu Państwa 30zł.

Cóż z tego że zdjęcia z monitoringu nie powinny być dowodem,cóż z tego że nieprawidłowe oznakowanie parkingu...

Czy odwołując się od tego wyroku nakazowego i rozpoczęciu sprawy na zasadach ogólnych mogę otrzymać karę wyższą od wyroku nakazowego?

Tak. Kara może być wyższa a co z tym dojdą koszta Sądowe, ale również możesz być uniewinniony.... od zarzucanego ci czynu...

Powrót