WYKUP I SPRZEDAŻ MIESZKANIA

• Autor wątku Autor wątku pawelios
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawelios

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Drodzy forumowicze proszę oświećcie mnie w następującej sprawie. Otóż za 3 miesiące zamierzam wykupić na własność mieszkanie od spółdzielni mieszkaniowej (w którym mieszkam od 20 lat)ale miesiąc póżniej zamierzam go sprzedać a za te pieniądze chcem kupić dom wolnostojący na wsi. Ale w urzędzie skarbowym pani poinformowała mnie że bede musiała zapłacić 19% podatku albo od momentu wykupu mieszkać jeszcze 5 lat to wtedy nie zapłace tego podatku.Powiedzcie czy to prawda?? czy jest jakieś wyjscie żeby zaraz po wykupie sprzedać to mieszkanie w bloku i nie płacić tego podatku??

Witam

Jeżeli 1 rok będziesz w nim zameldowany, to podatku nie zapłacisz. Niestety rok liczy sie wg interpretacji US od daty wykupu.

chyba jednak nie masz racji bo pogrzegałam troche w internecie na stronach prawnych i oto co znalazłam; UWAGA ! Od 1 stycznia br. nie ma już zwolnienia z podatku dochodowego dla podatników, którzy pieniądze ze sprzedaży jednej nieruchomości przeznaczają na inną inwestycję mieszkaniową. Jednakże osoby, które nabyły nieruchomość; prawo użytkowania wieczystego czy prawa spółdzielcze przed 1 stycznia 2007 r. i sprzedadzą je przed upływem 5 lat od nabycia czy wybudowania będą z tego zwolnienia nadal korzystać, jeżeli w terminie 14 dni od dnia dokonania sprzedaży złożą oświadczenie, że przychód uzyskany ze sprzedaży przeznaczą - nie później niż w okresie dwóch lat od dnia sprzedaży - na inne cele mieszkaniowe.

Witam :) Mam pytanie odnośnie sprzedaży mieszkania. Mój mąż przejął spadek w tym roku, natomiast babcia zmarła w poprzednim. Nie wiemy teraz, czy jest on zwolniony z podatku od spadu, skoro otrzymał go od osoby krewnej w linii prostej? I jeszcze jedno przeczytałam, że jeżeli mąż sprzeda mieszkanie i pieniądze zainwestuje w ciągu dwóch lat w inną inwestycją mieszkaniową, podatek 19% jego ominie. Z góry dziękuję za wszystkie informacje :help:

Przepraszam miałam napisać nowego posta, a czytając zapomniałam i odpisałam na ten :ooo:

Powrót