Wykup mieszkania a podatek od nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku stforek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stforek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam,

Mam pytanie związane z wykupem mieszkań spółdzielczych.

Najpierw może sytuacja.

Pod koniec 2007 roku wykupiłem na własność spółdzielcze mieszkanie (za przysłowiową złotówkę). Umowa kupna została zawarta w formie aktu notarialnego i dotyczy wykupu mieszkania spółdzielczego w bloku z udziałem w gruncie. Po kilku miesiącach od zawarcia aktu dostałem informację ze spółdzielni, że w związku z wykupem spółdzielnia przestaje płacić podatek od nieruchomości i powinienem regulować to zobowiązanie samodzielnie. Liczyłem na to, że otrzymam naliczenie tego podatku i szczerze mówiąc o sprawie zapomniałem :roll:. Jak już sobie przypomniałem (niestety dopiero niedawno) to w spółdzielni otrzymałem informację, że jeśli nic nie dostałem ze mam płacić to nie mam się co przejmować (informacja od księgowej w spółdzielni). Ostatnio dowiedziałem się jednak, że powstanie obowiązku opłaty podatku od nieruchomości należy zgłosić w ciągu 14 dni w odpowiednim Urzędzie

Teraz moje pytania i wątpliwości:
- czy w tej sytuacji powstało zobowiązanie podatkowe
- kto powinien zgłosić to w Urzędzie (ja/notariusz/spółdzielnia)

Jeśli obowiązek taki leżał po mojej stronie to mam dodatkowe dwa pytania:
- jakie konsekwencje grożą mi w tej chwili za niedopełnienie obowiązku zgłoszenia
- jak ugodowo załatwić sprawę

Piszę na forum gdyż urzędnicy nie chcą udzielać odpowiedzi na temat hipotetycznych nieruchomości a dopóki nie wiem czego się spodziewać wolę się nie ujawniać ;).

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Obowiązku zgłoszenia nabycia nieruchomości faktycznie należy dokonać w terminie 14 dni.

Obowiązek podatkowy powstał z pierwszym dniem miesiąca następującego po miesiącu w którym nabyto nieruchomość.

Nie powtało jednak zobowiązanie podatkowe (w przypadku os. fiz powstaje ono w momencie doręczenia decyzji) - jednak brak zgłoszenia nabycia nieruchomości skutkować może odpowidzialnością karnoskarbową.

Dodatkowo termin przedawnienia wydłuża się z 3 do 5 lat jeżeli brak wydania decyzji wymiarowej jest konsekwencją niezłożenia deklaracji przez podatnika.

Najlepiej poinformować wójta/burmistrza/prezydenta miasta o powstaniu obowiązku podatkowego + złożyć tzw czynny żal (aby uniknąć odpowiedzialność karnoskarbowej) no i czekać na decyzję.

Witam,

Jestem po wizycie w UM wiec pisze jak jest (przynajmniej w Lublinie) - może się komuś przyda.

Wystarczyło udać się do UM i zgłosić, że wykupiłem mieszkanie. Teraz mam czekać w sprawie decyzji co do wys. podatku do zapłaty (za grudzien 2007, caly 2008 i tyle co nalecialo na 2009).

W sprawie takiej nie ma odsetek i kar wiec nie był konieczny czynny żal.

Urząd miasta miał moje dane (spółdzielnia wyslala listę wydzielonych mieszkan) wiec dowiedziałem się że i tak by mnie to nie ominęło.

Z innych źródeł wiem, że zawsze przed terminem przedawnienia i tak się odzywają.

Pozdrawiam

W sprawie takiej nie ma odsetek i kar wiec nie był konieczny czynny żal.
To bardzo miło ze strony urzędników - jednak regulacje w tym zakresie są bezwzględne.

PS
dodam, iż w moim UM - sytuacja jest podobna - nikomu nie chce się prowadzić postępowań. Jednak w każdej chwili może się to zmienić.
Lepiej być zabezpieczonym :)

wyciąg z kodeksu karnego skarbowego:
Art. 54. § 1. Podatnik, który uchylając się od opodatkowania, nie ujawnia właściwemu organowi przedmiotu lub podstawy opodatkowania lub nie składa deklaracji, przez co naraża podatek na uszczuplenie,

podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych albo karze pozbawienia wolności, albo obu tym karom łącznie.
i
Art. 3. Ordynacji podatkowej
Ilekroć w ustawie jest mowa o:
5) deklaracjach - rozumie się przez to również zeznania, wykazy oraz informacje, do których składania obowiązani są, na podstawie przepisów prawa podatkowego, podatnicy, płatnicy i inkasenci
w zw. z
Art. 6. ust 6. ustawy o podatach i opłatach lokalnych
Osoby fizyczne, z zastrzeżeniem ust. 11, są obowiązane złożyć właściwemu organowi podatkowemu informację o nieruchomościach i obiektach budowlanych, sporządzoną na formularzu według ustalonego wzoru, w terminie 14 dni od dnia wystąpienia okoliczności uzasadniających powstanie albo wygaśnięcie obowiązku podatkowego w zakresie podatku od nieruchomości lub od dnia zaistnienia zdarzenia, o którym mowa w ust. 3

Powrót