wykup wierzytelności przez osobę trzecią

• Autor wątku Autor wątku ariari
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ariari

Użytkownik
Odpowiedzi
31
interesuje mnie praktyczne zastosowanie opcji wykupu wierzytelności od firmy windykacyjnej przez osobe trzecią. Czy ktoś juz spotkał sie z takim dzialaniem ?
Dotarłem do takiego zapisu :
" Wstąpić w prawa wierzyciela można także na podstawie cesji ustawowej, gdzie osoba trzecia, która spłaca wierzyciela nabywa spłacaną wierzytelność do wysokości dokonanej zapłaty, jednocześnie staje się wierzycielem tego dłużnika za którego spłaciła dług.
Cesja ustawowa następuje tylko w takich sytuacjach gdy osoba trzecia:
1.płaci cudzy dług, za który jest odpowiedzialna osobiście albo pewnymi przedmiotami majątkowymi;
2.przysługuje jej prawo, przed którym spłacona wierzytelność ma pierwszeństwo zaspokojenia; /w powyższych wypadkach nie jest konieczna zgoda dłużnika/
3.działa za zgodą dłużnika w celu wstąpienia w prawa wierzyciela; zgoda dłużnika powinna być pod rygorem nieważnością wyrażona na piśmie.
"

Jak to sie odbywa w praktyce?..Czy osoba trzecią może być czlonek rodziny (lub jakakolwiek osoba - obca) który moralnie czuje sie odpowiedzialny za spłatę długu działając na podstawie zgody dłuznika ?.. Czy taka zgoda musi miec formę potwierdzoną notarialnie czy wystarczy tylko ręczny zapis z podpisem dłużnika. Jak na to patrzą firmy windykacyjne??.. Czy aby wstąpić w prawa wierzyciela osoba trzecia musi spełnić wszystkie trzy warunki w podanym cytacie czy wystarczy jeden ( np. zgoda dłużnika ) - sformułowanie "tylko w takich sytuacjach" ( gruby druk w cytacie ) sugeruje, że każda z tych opcji działa oddzielnie i niezależnie na zasadzie albo 1 abo 2 albo 3 ale czy aby na pewno dobrze rozumuję ? ....Ma ktoś doświadczenia z takim działaniem ?

Ostatnia edycja:
35 "przeczytań" i nikt nie może nic podpowiedzieć?

Bo odpowiedź masz w przepisie.

Nikt inny poza osobami spełniającymi którykolwiek z warunków.

Pismo, to pismo, akt notarialny, podpisy notarialnie poświadczone lub data pewna, to kolejne podwyższone rygory pisma...

wiesz..wolę zapytać, na wszelki wypadek. W zapisie jest mowa o pisemnej formie. Nie ma nic na temat poświadczeń notarialnych. Więc zgodnie z moim rozumieniem słowa moge napisac pismo, podpisac własnoręcznie i wysłać w kopercie do osoby trzeciej, która podejmie się takich czynności. To jest moje oświadczenie mojej woli i biore pełną odpowiedzialnośc za jego treść. W razie próby podwazenie tego oświadczenia zawsze moge stawić się jako świadek prawdy. Być może są oddzielne przepisy regulujące te kwestie ale do nich nie dotarlem.

Radzę Ci zbytnio nie kombinować z prawem i stosowaniem przepisów.

Zapewne i tak nie posłuchasz tej rady...

nie rozumiem dlaczego zakwalifikowałeś moje podejście jako " kombinowanie z prawem". Gdzie widzisz to"kombinowanie?..Czytam przepis - forma pisemna. Więc na wszelki wypadek pytam, czy ta akurat forma pisemna musi być opatrzona notarialnym poświadczeniem.

A dobrych rad zawsze słucham.

Powrót