Wykupienie udziałów w firmie

• Autor wątku Autor wątku abdiel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

abdiel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam serdecznie!
To mój pierwszy post na forum, więc chciałem się przy okazji przywitać ze wszystkimi Smile

Mam pytanie. Zrobiłem oprogramowanie dla pewnej firmy. Koszty aplikacji, wdrożenia i szkolenia nowych użytkowników, oceniam na grubo ponad 25 000 zł.

Firma, z którą współpracuję jest nowa i formą rozliczenia chciałbym aby były procentowe udziały w zyskach tej że firmy (oni są za)
Działalności gospodarczej na razie nie posiadam (w planach), jednak nie jest problem jej założenie.

Chciałbym wejść do firmy jako wspólnik. Jak legalnie i bezpiecznie rozwiązać ten problem?

Proszę o pomoc.

[cytat="abdiel":1zdpvet0]Firma, z którą współpracuję jest nowa[/cytat:1zdpvet0]
A co to za firma?
spółka cywilna, jawna, z o.o., s.a. ?

Na razie jest to jedno osobowa firma...

Moja rada to,
1. proszę założyć działalność gospodarczą, a następnie
2. założyć spółkę cywilną

Poradników jak założyć działalność gospodarczą i spółkę cywilną jest w necie multum :), u nas także było to omawiane.

Dziękuję za odpowiedź :)
Mam jeszcze pytanie. Czy zakładając działalność gospodarczą, jako niepełnosprawny student studiów dziennych, mogę liczyć na jakieś dofinansowanie?

Może Pan skorzystać z dwuletniego "preferencyjnego" opłacania składek na ZUS (tak jak każdy rozpoczynający działalność gospodarczą). Będzie też Pan mógł się starać o refundację składki ubezpieczenia emerytalnego i rentowego z PFRON.

A czy gdy skończę studia mogę równocześnie skorzystać z dofinansowania z urzędu pracy?
Czy korzystanie ze środków PFRON uniemożliwia mi to?

O jakie dofinansowanie chodzi?
Przedsiębiorca może otrzymać pomoc na stworzenie miejsc pracy dla bezrobotnych.

Chodzi mi o dofinansowanie z urzedu pracy.
Jak zakładam pierwszą działalność gospodarczą mogę sięstaraćo 10 000 zł dofinansowania - o ile jestem zarejestrowany jako bezrobotny. Wiem, bo już tak w rodzinie było.
Ale chodzi mi o to, czy jak skończę studia i zarejestruje się już jako bezrobotny, to czy mogę skorzystać z tych dwóch form dofinansowania. Czyli 10000 zł + opłacanie składki przez PFRON.

Po pierwsze - ta pomoc udzielana jest osobom zakładającym działalność gospodarczą, a nie prowadzącym już działalność. Ukończenie studiów nic do tego nie ma, a działalność gospodarczą pytający zakłada przecież w trakcie studiów.
Po drugie - z pomocy tej są wyłączeni wspólnicy spółek cywilnych.

Powrót