Wykupione miejsce parkingowe - blokowanie

• Autor wątku Autor wątku confused12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

confused12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,

Zakupiłem mieszkanie od dewelopera wraz z miejscem parkingowym. Miejsce znajduje się na terenie osiedla na działce, na której mam udział we własności gruntu. W akcie notarialnym jest zapisane, że przysługuje mi wyłączne prawo do korzystania z niego. Jest tam także opisane, które to konkretnie miejsce.

W praktyce natomiast wygląda to tak, że ten zapis jest martwy. Wielu mieszkańców tego nie przestrzega i parkuje jak chce, byle było wolne i byle bliżej klatki, mimo że na terenie poszczególne miejsca są ponumerowane oraz postawiony jest znak "parking" z tabliczką, że miejsca na nim są wykupione i prawo do parkowania przysługuje ich właścicielom.

Zabawa w zostawianie karteczek za wycieraczką czy zwracanie uwagi - do pewnego momentu można to robić, ale efekt mizerny i chyba nie o to przecież chodzi. Część mieszkańców proponowała, aby teren osiedla zrobić strefą ruchu, a co za tym idzie mieć podstawę do wzywania straży miejskiej, ale taka uchwała nie przeszła.

Co można by jeszcze zrobić w takiej sytuacji? Wielu ludzi zapłaciło za miejsca, z których de facto korzystają cwaniaki, którym nie można nic zrobić. Czy istnieją jakieś sposoby na skuteczne egzekwowanie zapisów aktu notarialnego w tym przypadku?

Najpierw to wrzuć fotki jak to wszystko wygląda

Po pierwsze oznacz wyraźnie to miejsce, nie każdy może być świadomy, że to miejsce do kogoś należy.
Naklejek na szybę nie będę ci polecał, strasznie ciężko schodzą.
Może blokada miejsca parkingowego? Taki słupek na kłódkę, kładziesz go jak chcesz wjechać i rozkładasz po wyjechaniu z miejsca parkingowego.

Powrót