wyłączenie rękojmi między przedsiębiorcami

• Autor wątku Autor wątku uzytkownik78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

uzytkownik78

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Cześć, prośba o pomoc, jestem sprzedawcą (JDG), być może ktoś miał podobny przypadek.
Moje pytania pod opisem sprawy.
Opis sprawy: Transakcja między przedsiębiorcami, klientem jest spółka z o.o. (nie obowiązuje ustawa konsumencka). Klient dzwoni do mnie telefonicznie z informacją iż znalazł na Allegro monitor i chciałby go kupić. Proszę go aby dokonał zakupu poprzez Allegro, w odpowiedzi klient informuje, że woli fakturę pro-forma i że dokona przedpłaty. Faktura została opłacona, towar wysłałem (nadmienię iż handluję towarem fabrycznie nowym, oryginalnie zapakowanym). Towar dotarł do klienta na drugi dzień roboczy, klient odebrał bez żadnych zastrzeżeń. Na drugi dzień po odbiorze klient zgłasza reklamację – monitor jest uszkodzony (pęknięta matryca). Przyjmuję reklamację – rozpatruję ją negatywnie z powodu uszk. mechanicznego. Jako podstawa prawna odmowy stosuję dwa przepisy: „wyłączenie rękojmi” oraz „Zgodnie z treścią art. 544 § 1 k.c., w przypadku sprzedaży na odległość pomiędzy
podmiotami niebędącymi konsumentami - za moment wydania rzeczy kupującemu przyjmuje
się chwilę, w której Sprzedawca powierzył rzecz przewoźnikowi. Ustalenie momentu
wydania rzeczy jest kluczowe na gruncie oceny przejścia ciężarów i ryzyka uszkodzenia i
utraty przedmiotu umowy, gdyż stosownie do dyspozycji art. 548 § 1 k.c. - z chwilą wydania
rzeczy sprzedanej na kupującego przechodzi ryzyko i niebezpieczeństwo przypadkowej utraty
lub uszkodzenia rzeczy sprzedanej.”
W odpowiedzi na moją negatywnie rozpatrzoną reklamacje dostaje pismo od ich adwokata
„….Mając na uwadze złożone przez Pana wyjaśnienia informuje, że wbrew Pana stanowisku zawarta pomiędzy Panem a reprezentowaną przeze mnie Spółką umowa sprzedaży nie zawiera postanowienia wyłączającego rękojmię. Zastrzeżenia takiego brak w prowadzonej przez Pana korespondencji mailowej, jak również na przesłanej fakturze proforma. Zwracam przy tym uwagę na fakt, że wyłączenie przepisów o rękojmi przy sprzedaży aby było skuteczne musi być zawsze wyraźnie zaakceptowane przez kupującego, co w niniejszej sprawie nie nastąpiło. W takiej sytuacji, kierując się treścią art. 560 § 1 kc oświadczam, że Spółka XXX odstępuje od zawartej umowy sprzedaży w całości. Jednocześnie żądam od Pana zwrotu wszystkich otrzymanych w wykonaniu umowy świadczeń w nieprzekraczalnym terminie 7 dni od dnia otrzymania niniejszego pisma. Po bezskutecznym upływie tego terminu sprawa zostanie skierowana na drogę post sądowego bez dodatkowych wezwań. Jednocześnie wskazując na treść art. 496 kc oświadczam, że spółka XXX dokonuje zatrzymania nabytego monitora do czasu zaofiarowania przez Pana zwrotu otrzymanego w wykonaniu świadczenia albo też zabezpieczenia roszczenia o jego zwrot.” – na powyższe pismo nie odpowiedziałem.

W Allegro mam rękojmię wyłączoną (w regulaminie Allegro również info o wyłączeniu).
Czy w takim przypadku oni mają rację czy ja. Dwa dni temu dostałem oficjalny „Pozew o zapłatę” z sądu. Chcą się sądzić, zastanawiam się czy brnąć w to dalej czy uznać pozew i brać stratę na klatę. I jeszcze jedno mnie zastanawia, czy sprawa powinna odbyć się w sądzie w mojej miejscowości czy w miejscowości klienta (dzieli nas około 300 km). Wartość sporu około 1200 zł.

Powrót