Wyliczenie terminu przedawnienia z tytułu nieujawnionych źródeł przychodów

• Autor wątku Autor wątku mari345
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mari345

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry!
Mam pytanie w sprawie terminów przedawnienia z tytułu nieujawnionych źródeł przychodów, jednoznacznej odpowiedzi na które niestety nie mogę znaleźć (w różnych miejscach podają różne odpowiedzi).
Sytuacja: załóżmy że w roku 2020 wpłaciłem na własne konto w banku dość sporą kwotę gotówki, pochodzenie której będzie mi trudno wytłumaczyć US w przypadku kontroli. 2 lata później nabyłem dość drogi samochód (płacąc z tego samego konta), cena którego jest wyższa niż moje dochody wynikające z PIT za wiele lat.
Pytanie: kiedy przedawni się potencjalne zobowiązanie podatkowe, czyli od jakiej daty US już nie będzie mógł wymagać ode mnie dowodów pochodzenia tych środków i grozić podatkiem 75%?
Jak ten okres się liczy?
1). ważny jest rok wpłaty gotówki na moje konto w banku czy rok finansowania dużego zakupu?
2). liczymy od końca roku kalendarzowego w którym była wpłata gotówki/zakup czy od końca następnego roku kalendarzowego (bo PIT za rok X rozliczamy rok później)?
Art. 25c ustawy PIT mówi „...Obowiązek podatkowy z tytułu przychodów nieznajdujących pokrycia w ujawnionych źródłach lub pochodzących ze źródeł nieujawnionych powstaje na ostatni dzień roku podatkowego, w którym powstał przychód w kwocie odpowiadającej nadwyżce wydatku nad przychodami (dochodami) opodatkowanymi lub przychodami (dochodami) nieopodatkowanymi…”. Czy dobrze rozumiem, że w moim przypadku momentem tego przychodu jest dzień wpłaty gotowki (czyli w 2020 roku kalendarzowym), a więc obowiązek podatkowy powstał w ostatnim dniu tego samego roku (czyli 31.12.2020) i minie za 5 lat od tej daty (czyli w dniu 31.12.2025)?

Powrót