wylot z Polski na Niemieckim paszporcie

• Autor wątku Autor wątku kefas198
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kefas198

Użytkownik
Odpowiedzi
63
Witam,

Mieszkam w Polsce. Chcę lecieć do USA na niemieckim Paszporcie. Wylot z Polski. Czy muszę wyrabiać także Polski paszport?

Oglądnąłem kiedyś taki dokument: https://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-k...problemy-osob-z-dwoma-paszportami,613087.html

Ponadto mój kolega ma paszport polski i amerykański. Przylatując do Polski MUSI pokazać Polski paszport (wlatując: aby nie wbijali mu wizy; wylatując: nakazał mu celnik mówiąc, że go nie wypuści bo jest także obywatelem PL).

Rozumiem, że sytuacja jest trochę inna w przypadku paszportu Australii (film) czy USA bo wlatując w strefę Schengen nie są wtedy "u siebie". Ale jak sprawa ma się z Paszportem Niemieckim? Wlatując do Polski, Niemiec, Austrii - wlatuję do strefy Schengen więc z punktu widzenia Straży Granicznej jestem "swój" bez względu czy pokażę paszport polski, czy niemiecki.

Muszę się obawiać, że mnie nie wypuszczą z Krakowa gdy będę miał tylko niemiecki paszport?

Tak, musisz sie obawiac, i to nie ma nic wspolnego ze strefa Schengen tylko z jednym z pierwszych paragrafow ustawy o obywatelstwie polskim, ktory mowi ze obywatel polski posiadajacy podwojne obywatelstwo nie moze poslugiwac sie wobec wladz polskich "ze skutkiem prawnym" dokumentami innego panstwa

Moj maz ma podwojne obywatelstwo i nie posiada zadnych dokumetow polskich ...Nie ma meldunku w Pl od ponad 30 lat...co w takim przypadku ??
:rolleyes:

Czu dobrze myślę ?
Lecąc do USA.
W Polsce jesteś traktowany jako Polak ,więc musisz pokazać polski paszport na lotnisku przy odprawie, ale też musisz pokazać że masz niemiecki bo na polskim bez wizy Cię nie puszczą.
Jeśli masz przesiadkę w Londynie, to rozumiem ,że pokazujesz paszport niemiecki aby Cię wpuścili na samolot do USA.
Przylatując do USA musisz pokazać niemiecki aby Cię wpuścili.
Czy nie ma problemu na kartach pokładowych i czy na lotnisku w Londynie i na lotnisku w USA nie przeszkadza ,że wyleciałeś jako Polak ,a przyleciałeś jako Niemiec ?

Ostatnia edycja:
@Elvi: ja tez nie mam zameldowania w Polsce od ponad 30 lat i pare lat temu podczas wyrywkowej kontroli polski funkcjonariusz strazy granicznej po okazaniu mu paszportu niemieckiego na podstawie polskiego miejsca urodzenia powiedzial mi: "prosze okazac mi polski dowod tozsamosci, bo jak przypuszczam ma Pan podwojne obywatelstwo". Ja akurat mam polski dowod, wiec nie bylo problemu, ale jakbym nie mial, to by byl

@kefas i bolanty: ja bym na waszym miejscu w ogole nie wylatywal z Polski do USA, bo to ani taniej ani wygodniej. Ale jesli juz, to uwazam, ze najlepsze bylo takie postepowanie: kupic bilet lotniczy na niemiecki paszport mimo wylotu z Polski, odprawa (check-in) przed pracownikiem linii lotniczej (to NIE jest urzednik polski, tylko pracownik prywatnej firmy) na paszport niemiecki, tym samym wszystkie karty pokladowe opiewaja na paszport niemiecki. Jedynie podczas kontroli przez polska straz graniczna pokazac najpierw niemiecki paszport, a jak sie bede dopytywac jak powyzej mnie, wyciagnac polski.
PS
Ja bylem w Stanach dobrych kilka lat temu, wtedy wypelnialo sie na pokladzie samolotu amerykanski formularz landing card z danymi, gdzie i tak trzeba bylo podac wszystkie dane osobowe, teraz o ile wiem, trzeba nawet na niemiecki paszport wypelniac w internecie szczegolowy kwestionariusz, gdzie i tak trzeba podac wszystkie posiadane obywatelstwa, wiec sluzby amerykanskie i tak beda wiedziec i podwojnym obywatelstwie, oni sa do tego przyzwyczajeni, bo u nich tez jest legalne posiadanie podwojnego obywatelstwa

Ostatnia edycja:
...Źródło: Dziennik Ustaw
Czy każdy musi posiadać swój dowód osobisty ?

Dowód osobisty ma obowiązek posiadać:
każdy pełnoletni obywatel Rzeczypospolitej Polskiej zamieszkujący na jej terytorium

Natomiast prawo posiadania dowodu osobistego ma:
osoba małoletnia, która jest obywatelem Rzeczypospolitej Polskiej
obywatel polski, który zamieszkuje poza granicami kraju !!!

Elvi, nie rozumiem, po co mi podajesz te informacje. Niewazne, czy dowod osobisty (jest wygodniejszy, bo za darmo do wyrobienia w Polsce) czy paszport polski: jak masz polskie obywatelstwo, nie mozesz ani wobec strazy granicznej ani wobec polskiej policji poslugiwac sie paszportem/dowodem innego kraju. W przypadku kontroli drogowej przez policje pol biedy, nie sadze, zeby to powodowalo jakis istotny problem, ale jak bedziesz jechac pociagiem z Polski do Niemiec i wopista sie uprze, ze chce polski dowod tozsamosci, czy to paszport czy dowod, to cie nie wypusci z Polski i ma do tego pelne prawo. Nawet celebryci mieli z tym juz problemy, jak np. Dariusz Michalczewski

Dz. U. 2012 poz. 161
U S T AWA
z dnia 2 kwietnia 2009 r.
o obywatelstwie polskim
Rozdział 1
Przepisy ogólne
Art. 3.2. Obywatel polski nie może wobec władz Rzeczypospolitej Polskiej powoływać
się ze skutkiem prawnym na posiadane równocześnie obywatelstwo innego państwa i
na wynikające z niego prawa i obowiązki.

Ostatnia edycja:
Powrót