wyłudzenie a wpis do KRD

• Autor wątku Autor wątku Justynaa25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Justynaa25

Użytkownik
Odpowiedzi
88
Witam,

Czy wierzyciel może wpisać dłużnika do KRD nawet jeśli otrzymał od niego zaświadczenie z policji lub prokuratury o wyłudzeniu pożyczki na jego dane? Ponoć to na dłużniku spoczywa obowiązek udowodnienia, że pożyczki nie zaciągał, jednak również zgodnie z przepisami wierzyciel ponosi odpowiedzialność za przekazanie nieprawdziwych informacji. Czy w takim wypadku, pomimo toczącego się postępowania w ww. sprawie wierzyciel może dopisać do KRD i in.?
Dziękuję i pozdrawiam

Wyślij pisma (ZPO) zarówno do wierzyciela jak i KRD w których to pismach poinformuj obie strony, iż nie jesteś dłużnikiem (po prostu opisz swoją sytuację) oraz zażadaj wykreślenia wpisu z KRD.

Bardziej interesuje mnie jak to wygląda ze strony wierzyciela..

Koleżanko to właśnie przez takich jak ty potem mam problem z wyczyszczeniem KRD oraz BIG. Jest pismo od prokuratury wara od wpisywania na listę dłużników judasze !!!

No wierzyciel może wpisać dłużnika, ale osoba będąca ofiarą przestępstwa (tu: wyłudzenie za pomocą jej danych) nie jest przecież dłużnikiem.

Edycja: O masz, dałem się nabrać na dinozaura. Przepraszam.

Dinozaura :o
Tylko jak to załatwić z KRD oraz Erif BIG ja nie biorę żadnych pożyczek ale nie mogę korzystać z promocyjnych ofert np telefonu komórkowego a pomimo iż byłem poszkodowany sprawę umorzono. Inna firma minicredit wytoczyła mi niby osobną sprawę (ten sam skradziony dowód numer PESEL dowodu) gdzie byłem dla odmiany oskarżonym. Tłumaczyła to tym iż podobno na nic nie odpowiadałem a wysłałem jej emailowo skany z sądu oraz policji i umorzenie sprawy bo sprawcy nie złapano ale wiadomo iż działał na skrzyżowaniu dwóch ulic innej dzielnicy co wcześniej przyszło mi pocztą z sądu. Własnie oni mnie wpisali do KRD i ERIF BIG. Jak wyczyścić konto bez płacenia. Oni nie przyjęli umorzenia i dowodu iż z tym numerem PESEL oraz dowodu osobistego w poprzednich wyłudzonych pożyczkach byłem jako pokrzywdzony i że wszystko jest umorzone. Chcą dokumentu od sądu iż nie jestem zadłużony co mam wytoczyć sprawę ile to będzie trwało ?
Żeby nie było kwota jest od jednego parabanku minicredit na ponad 1400 zł.
Sprawę dokładnie opisałem tutaj
https://forumprawne.org/windykacja/429084-wyludzenie-wpis-do-krd.html

Linka podałeś do obecnego tematu. A żądałeś od KRD oraz BIG usunięcia wpisu? A zgłosiłeś kolejne wyłudzenie (tym razem w minicredit) na policji?

A przepraszam pomyłka. https://forumprawne.org/windykacja/709703-wyludzenie-chwilowki.html tamto było załatwione w kancelarii u radcy prawnego któremu dałem wszystkie dokumenty. Sedno oskarżenia zła wola. Problem iż KRD chce pismo z sądu a co do ERIF BIG nawet nie pytałem. Musze być oczyszczony w obu biurach. Myślę czy nie pójść z tym na policję ale nie wiem czy na coś się to zda.

Ostatnia edycja:
Powrót