Wyłudzenie danych osobowych ?

• Autor wątku Autor wątku Yukari
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

Yukari

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Nie mam pojęcia, gdzie wstawić ten temat. Proszę o wyrozumiałość i pomoc.

Witam, jakiś miesiąc temu znalazłam ofertę pracy na portalu OLX która mnie zainteresowała, wykonałam przelew weryfikacyjny w kwocie 2 zł niczego nie podejrzewając po czym dostałam wiadomość, że jednak współpracy ze mną nie podejmą, a pieniądze niedługo zwrócą. Zlekceważyłam tą sprawę, mówi się trudno, tak myślałam. Jakiś czas temu dostałam pismo z IDEA BANKU, że wypowiadają mi umowę o konto bankowe, ale zaraz przecież ja nie podpisywałam z tym bankiem żadnej umowy. Poszłam więc z tym pismem do placówki, tam pół godziny czekałam na Doradcę, który poprosił mnie o dowód, a ja łatwowierna mu go dałam i czekałam. Pan Doradca sprawdził, że na mnie żadnego konta nie ma i że nie wie dlaczego dostałam to pismo. Więc wziął to pismo i mój dowód (!) i nie było go kolejne pół godziny po czym przyszedł i powiedział, że jest konto otworzone na moje imię i nazwisko i adres korespondencyjny się zgadza z tym na dowodzie ale pesel jest inny, początek czyli data urodzenia ta sama ale reszta inna. Nie wierzyłam w to ale no nie wiedziałam co innego zrobić więc chciałam już wyjść, myślałam, że ważne, że nie na mnie. Ale ku mojemu zdziwieniu Pan Doradca nie oddał mi mojego dowodu tylko powiedział, że idzie zeskanować mój dowód i to pismo. I znowu ja głupia i naiwna bo mu na to pozwoliłam. Potem Pan Doradca oddał mi mój dowód i wyszłam. Nie powiązywałam ze sobą tych dwóch spraw. Aż do dzisiaj. Dziś znowu zachęciła mnie taka oferta pracy na OLX i znowu był przelew. Już podałam swoje imie, nazwisko, adres i nr rachunku bankowego. I nagle dostałam od OLX, że to ogłoszenie jest oszustwem więc przelewu nie zrobiłam, a pani która dane do przelewu mi wysłała KAZAŁA mi wpisać w tytule, że zawieram umowe o ekonto, jakiś pesel który nie był mój i nr dowodu który nie był mój. I wtedy zaczęłam o tym wszystkim czytać. I połączyłam pierwszą sprawę z drugą. Weszłam na swoje konto i sprawdziłam na jakie konto zrobiłam przelew tych 2 zł z pierwszej sprawy i... konto było takie same jak to na które została mi wypowiedziana umowa. Proszę powiedzcie mi co mam zrobić w tej sytuacji.

Podobno Tożsamości, a jednak to było potwierdzenie założenie konta.

Głupich nie sieją, sami się rodzą ...
Czy jesteś pełnoletnia ?

Masz może historię operacji na koncie w IB? Bardzo chciałbym się mylić, ale obstawiam, że posłużyło/miało do weryfikacji tożsamości w firmach pożyczkowych.

Na tym forum i w ogóle w sieci są tysiące opisów tego przekrętu. Dzięki Tobie przestępcy uzyskali konto bankowe na które mogą zaciągać pożyczki, oszukiwać ludzi na portalach aukcyjnych itp. Oczywiście ich nikt nie namierzy, ale Ciebie jak najbardziej, więc dalej bądź naiwna, a resztę życia spędzisz w sądach udowadniając, że nie jesteś wielbłądem. Nie wpadłaś na to, że praca polega na tym, że to Tobie płacą?

Tak, jestem pełnoletnia.
Zdaję sobie sprawę ze swojej głupoty i naiwności, ale niestety stało się, pierwszy raz miałam z czymś takim styczność.
Nie mam historii operacji na koncie w IB. Również bym chciała żeby pan się mylił ale niestety wiem, że moja głupota i desperacja w poszukiwaniu pracy sięgnęła szczytu i jestem w dość beznadziejnej sytuacji. Ale czy można coś z tym jeszcze zrobić?

Ja bym zaczął od analizy operacji na koncie. Jeżeli jakieś ruchy niestety były, dadzą jako taki pogląd w co Pani wpadła.

Należy znaleźć wszystkie banki zakładające konta na przelew, bo z jednego konta na pewno utworzyli kolejne i wystąpić do nich z pismami, że jesteś ofiarą przekrętu. Natychmiast zastrzeż dowód w placówce dowolnego banku i wystąp o nowy. Natychmiast udaj się na policję i powiadom o oszustwie, za wszystko co wydarzyło się przed zgłoszeniem będziesz Ty odpowiadać i się tłumaczyć.

Niestety ale nie mam dostępu do tego konta, ponieważ jak Pan Doradca powiedział, nie jest to konto na mnie, tylko początek Peselu się zgadza, nazwisko oraz adres. Więc nie mogłam dostać wyciągu z tego konta. Czy jeżeli przedstawie w banku, że przelew weryfikacyjny był robiony przeze mnie będę miała możliwość zobaczenia operacji przeprowadzonych na nim?

Ty nie będziesz miała takiej możliwości, policja tak, a Ty być może dostaniesz możliwość dostępu do akt.

W takim razie jutro z rana idę na policje, do banku i do gminy po nowy dowód.
Mam tylko nadzieje, że może chodziło tylko o zakładanie kont, a nie o branie pożyczek. Teraz przecież 50 zł za założenie konta się dostaje.
Jeszcze takie pytanie co z Panem Doradcą, trochę mnie niepokoi fakt zeskanowania mojego dowodu, ale jestem niestety naiwna i łatwowierna.
Nie pójdę jutro sama bo znowu wyjdzie coś nie tak.

Zapewniam Cię, że w opisanych znanych mi przypadkach, nigdy nie chodziło o jakieś 50 zł. Zwykle pożyczki i lewa sprzedaż.

Ale czy bez mojego nr. pesel oraz nr. dowodu mogą takową pożyczkę wziąć?
Chyba, że Pan Doradca jednak w tym konkretnie celu zeskanował mój dowód.
Ja naprawdę się na tym wszystkim nie znam, pierwszy raz z czymś takim mam styczność kompletnie nie mam pojęcia jak wyjść z tej sytuacji.

Użyj wyszukiwarki lub google, znajdziesz wielu podobnych sobie, bo przekręt to stary i opisany na wszystkie sposoby.

Powrót