Wyłudzenie doładowania telefonu.

• Autor wątku Autor wątku 0szukany
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
0

0szukany

Witam, poznałem na czacie wp osobę (nick sugerował, że to kobieta) ktróra zaoferowała mi seks telefon za doładowanie telefonu (sieć orange, kwota 25 zł).
Chciałem doładować tej osobie telefon online, z banku, ale ona twierdziła, że nie może podać numeru gdyż wcześniej podawała i musiała zmieniać numer bo wydzwaniali do niej non stop, obiecała zadzwonić do mnie z zastrzeżonego numeru.
Sklep mam obok klatki schodowej, więc poszedłem, kupiłem kartę.
Po podaniu kodu tej osobie, napisała "hahahaha ale frajer" i wyszła z czata.

Co ja mogę zrobić w tej sprawie?
Mam kupon doładowujący konto, mam paragon i zrobiłem print screena (ale na screenie nic praktycznie nie ma, tylko ostatnie pare zdań - w tym kod i jak tak osoba nazywa mnie "frajerem").

Wątpię, by napisanie do wp.pl coś dało.
Czy mogę napisać do operatora (orange), żeby cofnął to doładowanie, albo pójść do salonu z paragonem?
Na policję nie pójdę, bo co im powiem... oszukał mnie na 25 zł jakiś dzieciak, który obiecał seks telefon?
Nie chodzi mi o te 25 zł bo to nie są duże pieniądze, ale sam fakt oszustwa mnie bardzo zdenerwował i za wszelką cenę chcę by ta osoba poniosła jakiekolwiek konsekwencje.

no niestety nikt Ci nei kazal isc do sklepu, dobrowolnie doladowales jej lub jemu konto. Twoja strata,masz nauczke na przyszlosc
:)

No właśnie powiedziała że nie chce doładowania online, tylko kod przepisany z karty i spytała czy pójdę do sklepu.
To jest oszustwo, bo oferowała odpłatnie usługę i po otrzymaniu zapłaty - uciekła.

... i będę musiał podać im nick jaki wtedy miałem na czacie... a wstyd mi go pisać tutaj, a co dopiero powiedzieć na żywo na policji...
boję się że nie potraktują mnie poważnie.
A może zgłosić do operatora ?

Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

Zniszczysz dziewczynie życie :-)

Ale jak ja to udowodnie?
Z tego co zdążyłem się dowiedzieć, takie rzeczy codziennie sie dzieją na wp (wyłudzenia doładowań, płatnych smsów), na czacie nigdy nie ma żadnego admina.
Na pewnym forum nawet znalazlem "poradnik" jak bezkarnie wyłudzać takowe doładowania... chyba nic nie zdziałam :x

Masz szczęście, że za naiwność nie karzą...

Wiesz co, daj sobie spokój i powinieneś się cieszyć że na forum są wyrozumiali ludzie. Nic nie zrobisz, gdzie kolwiek się udasz będą się śmiali. Poważnie ci mówię, ja bym sobie podarował. Życie uczy, zresztą 25zł za sex?

0szukany napisał:
Ale jak ja to udowodnie?
W 2 minuty, operator po kodzie dojdzie jaki numer telefonu go doładował.
Gdzie się logował i być może (czasem oszuści to idioci) był to numer mix lub zarejestrowany prepaid.
Oczywiscie jeżeli to nie rejestrowany prepaid to pozamiatane.

0szukany napisał:
Tak, tylko czy operator w takim wypadku może cofnąć to doładowanie?
A czemu miałby to zrobić?

Naprawdę chcesz dochodzić sprawiedliwości, bo z własnej naiwności straciłeś 25 zł nie otrzymując "obiecanego" seks-telefonu od anonimowej kobiety z czatu? Parodia.

0szukany napisał:
znalazlem "poradnik" jak bezkarnie wyłudzać takowe doładowania..

Bezkarność jest wtedy jak tego nie zgłosisz na Policję. Ale to może być dobra lekcja i nie natniesz się na konkretną sumę. Mnie dojazd na Komendę plus czas spędzony tam więcej by kosztował niż 25 zł :cool::cool:

FreeG napisał:
A czemu miałby to zrobić?

Naprawdę chcesz dochodzić sprawiedliwości, bo z własnej naiwności straciłeś 25 zł nie otrzymując "obiecanego" seks-telefonu od anonimowej kobiety z czatu? Parodia.

Tak chce, bo ta menda codziennie siedzi na tym czacie i jesli wyludzi dziennie minimum 25 zl, to jest 750 zl miesiecznie.
Dzis i wczoraj tam wchodzilem i ta osoba siedzi ciagle pod tym samym nikiem, kiedy orientuje sie ze pisze z kims oszukanym wczesniej, wyzywa, bardzo obelzywych i wulgarnych slow uzywa, wyzywa matke, zyczy smierci itp.
Nie wazne, ze bylem naiwny, ta osoba dopuscila sie wyludzenia, dopuscila sie czynu na ktory jest paragraf w kodeksie karnym, a wy jeszcze piszecie, ze to nie wina oszusta tylko moja...

Zglosilem to do wirtualnej polski, olali twierdza ze czat nie byl aktualizowany od 7 lat, ze nie jest logowany, nie sa zapisywane logi, kto kiedy wchodzil ani z jakiego IP.
Na czacie praktycznie nie ma operatorow, a jesli sa to zwykli ochotnicy, korzystajacy z czata, majacy jedynie mozliwosc wykopania kogos za lamanie regulaminu czata.
Napisali tylko ze moge zglosic to na policje, ale ze oni i tak nic nie zrobia, bo nie da sie ustalic sprawcy.

W salonie orange odeslali mnie do BOK, do BOK wyslalem skan karty doladowujacej i paragon - cisza, zadzwonilem na infolinie, po kilku telefonach stwierdzono, ze nie oddadza mi pieniedzy ani nie cofna doladowania, ze moga ewentualnie doladowac wlasciwy numer ta samo kwota (jesli jest bardzo podobny do tego blednego).
Paranoja!

Dzwonilem na policje, funkcjonariuszka przyjmujaca zgloszenie z rozesmianym glosem powiedziala ze moge osobiscie przyjsc na komende i zglosic oszustwo ale spytala mnie czy warto za 25 zl.
Oni tej osoby nie ukaraja, najwyzej jesli wykryja sprawce (prawdopodobnie 14 letni gimbus), wtedy ewentualnie moge go pozwac do sadu cywilnego i ze koszt sprawy wyniesie kilka tysiecy zl.

Ku**a!!

To moze ja sobie na czat wejde i wyludze kilka doladowan, skoro to jest bezkarne, co?

Jak cię wyzywa to rób screeny i idź na Policję. Nie ma takiej opcji by nie namierzyć IP z chatu. Skoro łapią pedofilów to tak samo i oszustów mogą. Bez zgłoszenia na Policję nic nie zrobisz.
A sprawa tak czy owak jest śmieszna, więc się nie dziw. Nie kupowałeś czegoś na allegro i ktoś ci nie wysłał paczki, tylko świadomie dałeś się podpuścić. Czyja to wina?

Powrót