Wyłudzenie - Namówiono mnie do pożyczek i innych usług.

• Autor wątku Autor wątku student-cku-chojnice
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

student-cku-chojnice

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Witam.

Tak jak w temacie, chodzi mi między innymi o problem z windykacją, z którą się borykam.

Obecnie nie mam jeszcze komornika, nie mniej przychodzą do mnie upomnienia pisemne w postaci listów, oraz e-maile z firm pożyczkowych, oraz sieci komórkowych z wezwaniem do zapłaty.

Postaram się przybliżyć troszeczkę ten wątek.

Otóż jestem osobą stosunkowo młodą, mam 18 lat, w czerwcu br. kończę lat 19. W zeszłym roku mój ojciec, wykorzystując fakt, iż jestem osobą, która łatwo daje się przekonać, postanowił poprawić naszą rodzinną sytuację finansową.

Namówił mnie do zaczerpnięcia dwóch pożyczek:

- Provident , na kwotę 3300 zł netto, a do spłaty przeszło 5800 zł.
- Bocian Pożyczki, na kwotę 600 zł netto, potem na kwotę 900 zł netto, a do spłaty ponad 2000 zł.
- Plus, telefon z abonamentem, na 3 lata, po ok. 70 zł miesięcznie
- Plus, telefon bez abonamentu, na 2 lata , po ok. 30 zł miesięcznie
- Plus, telefon z abonamentem, na 3 lata, po ok. 100 zł miesięcznie
- Play, telefon z abonamentem po przeszło 70 zł miesięcznie.

Ponadto chciał mnie namówic jeszcze na telefon z T-Mobile za ponad 150 zł miesięcznie, ale moje sumienie powiedziało dość !!!!

Teraz tonę w długach... Czy mogę to nazwać wyłudzeniem ? Ponieważ wykorzystał moją zdolność kredytową do zaczerpnięcia korzyści finansowych (telefony posprzedawał wszystkie, jak leci), a od ok. 3 miesięcy nie spłacam abonamentów, bo jestem bez dochodu.
Ponadto zobowiązał się do regularnego dawania mi pieniędzy na raty tych dwóch pożyczek, a nie daje. I teraz do mnie i tylko do mnie przychodzą upomnienia i telefony z windykacji z nakazem zapłaty.

A wszystko za sprawą tego, że ojcu który mnie namówił i wyłudził nikt by nie udzielił pożyczek, ponieważ jest niewypłacalny i ma wielu komorników, których nie spłaca i wszędzie widnieje w bazach BIG, BIK, eRIF, itp.

Moje pytanie jest takie.

Czy mogę ojca pozwać o lichwę?? Czy mogę nazwać go lichwiarzem? Bo to, co zrobił, to czyste lichwiarstwo według mnie.

Drodzy ludzie, mam prośbę. Czy poradzicie mi co mogę w tej sytuacji zrobić? Bardzo proszę, ponieważ nie mam jeszcze komornika i chciałbym tego nie dopuścić, nie mam pracy, ponieważ stan zdrowia mi na to nie pozwala, ponadto ubiegam się o rentę.

Czy mam możliwość pójścia do prawnika, który wskaże mi drogę postępowania, żeby obciążyć tymi wszystkimi kosztami mojego ojca, lub co lepsze? Ogłosić upadłość konsumencką, wykazać że jestem bez niczego?

Proszę o pomoc, mój ojciec to lichwiarz, wpuścił mnie w morze długów a teraz umywa ręce.

Pozdrawiam :(

Czy poza umową słowną posiadasz jakieś dowody na to, że ojciec Cię do tego, hmm, "namawiał"?
Na kogo są umowy sprzedaży telefonów?

Czy mogę to nazwać wyłudzeniem ?
Nie. Przecież byłaś świadoma że zaciągasz zobowiązania na siebie. Dodatkowo wiedziałaś jaki jest ojciec (tak na marginesie):
ojcu który mnie namówił i wyłudził nikt by nie udzielił pożyczek, ponieważ jest niewypłacalny i ma wielu komorników, których nie spłaca i wszędzie widnieje w bazach BIG, BIK, eRIF, itp.
Liczyłaś że nawróci się?

CDZ2015 napisał:
Czy poza umową słowną posiadasz jakieś dowody na to, że ojciec Cię do tego, hmm, "namawiał"?
Na kogo są umowy sprzedaży telefonów?

Podpisał mi zobowiązanie, że sam się zobowiązał do spłat, i wszystko było wzięte na jego korzyść.

wszystko jest na Ciebie wiec wszystko spłacasz

outmc napisał:
wszystko jest na Ciebie wiec wszystko spłacasz

Rozumiem, że w tej sytuacji on może czuć się bezkarny, a mnie mogą wsadzić do więzienia, tak?

outmc napisał:
bez karny ? więzienie ?
co Ty piszesz ??

No mam na myśli, że ja pójdę do więzienia, a on będzie czuł się dalej bezkarny tak ?

bądźmy poważni.
odpowiedź masz w komentarzu nr 3

student-cku-chojnice napisał:
No mam na myśli, że ja pójdę do więzienia

Chciałbyś. Dłużnik ma iść do pracy i spłacać długi, a nie na wakacje kosztem podatników.

Fjell napisał:
Chciałbyś. Dłużnik ma iść do pracy i spłacać długi, a nie na wakacje kosztem podatników.

Nic nie wniosłeś do tematu.

Odpowiedziałam na pytanie - nie pójdziesz do więzienia (a przynajmniej nie za to).
Te abonamenty chociaż wypowiedziałeś?

Fjell napisał:
Odpowiedziałam na pytanie - nie pójdziesz do więzienia (a przynajmniej nie za to).
Te abonamenty chociaż wypowiedziałeś?
Zapewne o tym nie pomyślał...

Nie ośmieszaj się. Nikt siłą nie zmuszał Cię do zaciągania kredytów. Teraz musisz je spłacić!

Sprawa jest trochę skomplikowana, po pierwsze, czy grozi więzienie? mało prawdopodobne. Jeżeli nie zwróciłeś w chwilówkach nawet jednej raty, to one mogą z Ciebie zrobić przestępcę. Potraktują to jako wyłudzenie. Musisz płacić jeśli byłeś poczytalny w chwili podpisywania umów. Z Plusem też nie jest wesoło, bo jeśli zerwiesz umowy będziesz musiał zapłacić kary umowne plus koszty samych telefonów. Twój ojciec niestety Cię okradł z tych pieniędzy. Ty jesteś zobowiązany do oddania pieniędzy firmom, od których je dostałeś. Możesz założyć ojcu sprawę o wyłudzenie, masz podpisane przez niego zobowiązanie. W praktyce niewiele Ci to da, bo On jest niewypłacalny. Bardzo drogą lekcję dorosłęgo życia dostałeś. Skończy to się tak, że po wielu przeżytych stresach trafisz na listy dłużników i będziesz tam figurował na lata.

Powrót