Wyłudzenie pieniędzy

• Autor wątku Autor wątku paulapaw30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paulapaw30

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
ponad 3 lata temu zostałam oszukana przez ówczesnego partnera, pożyczył ode mnie 4 tys. złotych, bez żadnej umowy, obiecał, że odda dług jak sprzeda samochód, niestety do tej pory tego nie uczynił, za każdym razem podaje mi nowy termin oddania długu, dzwoniłam do niego dzisiaj i nagrałam rozmowę, czy mogę wnieść sprawę do sądu, czy nagrana rozmowa może być dowodem w tej sprawie, nie posiadam innego dowodu na to, że pożyczył ode mnie pieniądze.
proszę o pomoc
Paulina

Jak przekazano pieniądze? Jeśli przelewem to b. dobrze (pod kątem dowodzenia udzielenia pożyczki).

Może Pani iść ale jeśłi nie ma "śladów" po operacji może się bronić "przecież Ci oddałem godzinę po naszej rozmowie do ręki - nie pamiętasz?".

Proszę nie liczyć na szybkie rozstrzygnięcie.. Ale walczyć uważam warto.

Ja bym zaczął od wezwania do zwrotu pożyczki wysłanego listem poleconym ze zwotką do delikwenta (wyznaczającym mu termin np. 7 dni na spłatę). Po tym terminie do sądu cywilnego.

A najlepiej, jak nie masz żadnych dowodów to jakoś go podejdź, żeby ci napisał takie oświadczenie, że dług w wysokości takiej i takiej, który zaciągnął u ciebie wtedy i wtedy odda ci kiedyś tam. Wiadomo, że nie odda, ale może jest na tyle głupi że podpisze a wtedy przynajmniej będzie co pokazać w sądzie

Marek Nowak napisał:
A najlepiej, jak nie masz żadnych dowodów to jakoś go podejdź, żeby ci napisał takie oświadczenie, że dług w wysokości takiej i takiej, który zaciągnął u ciebie wtedy i wtedy odda ci kiedyś tam. Wiadomo, że nie odda, ale może jest na tyle głupi że podpisze a wtedy przynajmniej będzie co pokazać w sądzie

Już widzę dłużnika, który sam na siebie ukręca bata :D

paulapaw30 napisał:
Witam,
ponad 3 lata temu zostałam oszukana przez ówczesnego partnera, pożyczył ode mnie 4 tys. złotych
Pożyczka, nie jest oszustwem.
Uważam, że jeżeli nie nastąpi uznanie długu, (sugestia pana ślimaka - dobra) pozamiatane. Brak dowodów, art 720 kc jest klarowny. Pożyczki powyżej 500zł powinny być zawierane pisemnie ( nie wspominam o US). Pozew może być oddalony i problematyczne dowody niedopuszczone. Walcz o uznanie długu...

Ostatnia edycja:
Powrót