Wyłudzenie prosze o rade

• Autor wątku Autor wątku Kajaww
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kajaww

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
:-(Bardzo prosze o rade niedawno poprosilam mojego ojca o to aby wziął mi telewizor na raty, wyrazil na to zgode jak i rowniez na to ze owe raty bedzie splacal (niestety był pijany jak go o to prosilam) w dniu w ktorym sie umowilismy ze pojedziemy po telewizor ojciec przygotowal wszystkie dokumenty ale niestety byl tak pijany ze wstydzilam sie go zabrac do sklepu i pojachalam tam sama. Sprzedawca udzielil mi kredytu,(oczywiscie na dokumenty ojca) ja sie podpisalam jego nazwiskiem wplacilam dwie raty za telewizor reszte mial placic ojciec taka była umowa. Jakies 3 miesiace pózniej ojciec trafił do szpitala na odwyk po wyjciu ze szpitala kilka miesiecy pózniej chcial wziasc kredyt i dowiedzial sie ze nie spłaca rat za telewizor i jest zaduzony(Niestety nic nie pamietał) Zglosił na policji i w prokuraturze wyłudzenie nikomu nic nie mówiac .Dostalam wezwanie na policje gdzie natychmiast sie przyznalam ze to ja byłam w tym sklepie ze taka była umowa i ze ja podpisałam dokumenty w imieniu ojca. Rozmawiałam rowniez z ojcem gdzie mu przypomniałam jaka byla umowa i ona faktycznie sobie to przypomina i chce wycofac swoje oskarzenie (dodam ze za telewizor natychmiast spłacilismy calasc jak tylko zostałam wezwana na policje) I tutaj zaczyna sie problem policja nie chce wycofac oskarzenia bo podobno nie moze. Obawiam sie ze bede karana za wyłudzenie bo mam wezwanie do prokuratury .Bardzo prosze o rade co mam zrobic aby uniknac oskarzenia?? Dodam ze ojciec chce wycofac wniosek ze zyjemy ze soba w zgodzie i nie chcemy aby sprawa trafiła do sadu. Bardzo dziekuje
Kaja vipfashion@poczta.onet.pl:-(

Cofanie wniosku pozostanie bezskuteczne bo przestępstwo tego rodzaju jest ścigane z urzędu a nie na wniosek pokrzywdzonego. podpisanie dokumentu nazwiskiem ojca nawet za jego zgodą stanowi przestępstwo fałszowania dokumentów (art. 270 par. 1 k.k.). Niewykluczona jest ponadto kwalifikacja zarzutów z innych przepisów ale to już zależy od wszystkich okoliczości sprawy.

Prosze mi doradzic co powinnam w taki przypadku zrobic ??

Dobrze by było np. spłacić jak najszybciej ten kredyt.

Raty splacilam natychmiast jak tylko dowiedzialam sie o calej sprawie ( tak wiec telewizor juz jest splacony w calosci. Zalezy mi przede wszystkim na tym abym nie była karana przez własną głupte poniewaz ja naprawde nie zdawalam sobie sprawy ze popelniłam tak powazne przestepstwo. A jesli bede karana za falszerstwo to bardzo utrudni mi zycie ( chodzi o rodzaj pracy jaka wykonuje) Takze własnie dlatego nie wiem co mam robic jak rozmawiac z prokuratorem zeby sprawe umorzyc.

No więc pozostaje liczyć na łagodne potraktowanie.

Może niech tata napisze pismo, że Pani wybacza, nie ma za złe, nie chce by była Pani karana. Nadto dołączyć dokumenty, że kredyt spłacono.

A czy ja moge napisac prosbe o umorzenie sprawy z powodu malej szkodliwosci czynu oraz dolaczyc pismo od taty ze nie ma w stosunku do mnie rzadnych pretensji ze faktycznie nie pamietal o tym ze wyraził taka zgode oraz ze kredyt został w całosci splacony. Głownie chodzi mi o to czy moge napisac prosbe do prokuratury o umorzenie sprawy (mala szkodliwosc czynu) czy takich rzeczy nie moge robic bo to lezy w gesti prokuratora.

Pisać możesz. Ale w mojej ocenie tu nie było znikomej szkodliwości.

Powrót