Wyłudzenie przedewnionego mandatu przez PKP?

• Autor wątku Autor wątku Arek.W.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Arek.W.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

W 1999 roku otrzymałem mandat za jazdę bez ważnego biletu. Było to około 70zł. Pod koniec 2007 lub w styczniu 2008 otrzymałem któreś z kolei ponaglenie do spłaty mandatu wraz z odsetkami (w sumie ponad 400zł). Ponaglenie pochodziło z Biura Przejazdów Bezbiletowych w Gnieźnie. Kwotę zapłaciłem przelewem, dowód posiadam. Sprawa nie była wyrokowana przez
Sąd, a co za tym idzie nie istnieje sądowy nakaz spłaty.

Interesuje mnie czy po tylu latach od wystawienia mandatu, nie przedawnił się i czy w takim razie PKP wyłudziła ode mnie pieniądze? Jeśli dług był przedawniony to czy jest szansa na odzyskanie tej kwoty wraz z odsetkami za 5 lat?

Czy w takim przypadku mogę wytoczyć PKP proces? Czy mogę domagać się zwrotu zapłaconej kwoty, odsetek oraz zadośćuczynienia za straty moralne? Jakie są szanse takiego pozwu przed polskimi sądami?

Z wyrazami szacunku, Arek W.

Szans nie ma żadnych. Przedawnienie w polskim prawie jest zarzutem. Oznacza to że roszczenie PKP w stosunku do Ciebie mimo że przedawnione było zasadne. Jedynie w sytuacji ewentualnego sporu sądowego sąd oddalilby roszczenie PKP gdybys podniosl zarzut przedawnienia. Jako ze pieniazki zaplaciles to juz nic w tej kwestii nie da sie zrobic. Jedyną
mozliwoscią byloby żądanie zwrotu na podstawie przepisow o bezpodstawnym wzbogaceniu w sytuacji gdyby PKP nie mialo podstawy do oczekiwania zaplaty. Tak jednak z tego co piszesz nie jest, bowiem jechales bez biletu i mimo ze ich roszczenie bylo przedawnione to splacajac je zamknąłeś sobie furtkę do podniesienia zarzutu przedawnienia.

Arek.W. napisał:
czy w takim razie PKP wyłudziła ode mnie pieniądze

A dlaczego uważasz że wyłudzili? Skoro mandat był słuszny a czekałeś z zapłatą tyle czasu to tylko i wyłącznie Twoja wina, mogłeś od razu 70zł zapłacić. Sam wyłudziłeś przejazd be opłaty, nie regulowałeś zobowiązania więc koszty wzrosły

Powrót