WYŁUDZENIE USŁUG TELEKOMUNIKACYJNYCH art.286

• Autor wątku Autor wątku bleof
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bleof

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam

dwa lata temu rozpoczołem działalnosć gospodarczą i podpisąłem umowe z kilkimoa operatorami komórkowymi ( wtym polkomtel)

niestety z własnej winy rozwiązano ze mną umowe (za brak opłat.) zarządzono dwie kary umowne po 1 tys zł. którym nie wpłaciłem sytuacja miała miejsce prawie dwa lata temu. kilka miesięcy temu dostałem wezwanie po wpłaty zaległych kar )ponad dwa tys.zł.) wterminie 1 tyg, przeciagłem spłacenie kwoty na okres 3 tyg, dłurzej, ale również do tej pory nie udało mi sie spłacić zaległości ;(

dziś dostałemw ezwanie z komendy powiatowej jako podejrzany wo WYŁUDZENIE USŁUG TELEKOMUNIKACYJNYCH podejrzany o przestepstwo z art 286 1kk czy brak spłaty nalerzności moga oni potraktować jako wyłudzenie, i czy jest możliwosc spłaty zadłużenia bez drogi śadowej Polkomtel twierdzi że nie , bo sprawa została przekazana do sądu, jakie konsekwencje w związku ztym mogą mii grozic ora zjak najlepiej załatwic całą sytuacje

Licze na waszą pomoc , :)
Z góry dziękuje ...

najprościej to należy zapłacic zaległości i sprawa będzie umorzona :).
a twój przypadek wypełnia znamiona przestepstwa z art. 286 kk którym jest oszustwo. podpisałes umowe na świadczenie usług a nie wywiązujesz sie z niej, zaniechając płacenia rachunków.

Dzięki za odp. ale na jakim etapie mam się starac o możliwośc spłacenia zaległości. polkomtel odmawia mi teraz takiej mozliwości,nie moge sie z nimi porozumiec a chciałym uniknąc sądu itp innych kosztów

sprawa jest w sądzie czy w prokurtaurze?

napewno miałes jakies zwezwanie do zapłaty i tam masz nr rachunku bankowego

do chwili zainteresowania sprawą przez organa ścigania nic pan nie zrobił żeby dogadać się z operatorem wypełnił więc pan znamiona czynu z art. 286 &1 KK (w dużym uproszczeniu) , teraz skoro spłaci pan zaleglości to wpłynie to co prawda na wymiar kary ,ale nie bedzie mialo znaczenia dla bytu przestepstwa...

erzis - a możesz wytlumaczyć dlaczego sprawa miałaby być umorzona i na jakiej podstawie?

W chili obecnej dostałem jedynie wezwanie na komisariat jako podejrzany

albo idź na Komendę (jeżeli masz wezwanie) i poproś o mediację. powiedz ze chcesz wszystko zapłacić i wtedy prokurator skieruje wniosek o warunkowe umorzenie postępowania. (jeżeli nie byłes juz karany).

Jak Sąd załatwia takie sprawy,
z jakim wyrokiem itp moge się liczyc , czy jest szansa że jedynie spłacę zalagłości .

Karany nie byłem , pierwszy kontakt z wymiarem sprawiedliowości :(
dzis dzwnoiłem na komende bo dostałem wezwanie dzis poleconym a erminmiałem na wczoraj , i powiedzieli mi że wzywają mnie na prośbę innej komendy(krakowskiej) w celu wyjasnienia sytaucji do kogo mam się więc ubigac o "mediacje" i na czym to dokładnie polega ??

na mediację muszą się zgodzić obie strony...

prawdopodobny wyrok to wyrok w zawieszeniu +grzywna +koszty pokrycia postępowania

własnie doczytałam sie ze zagrozenie za oszustwo jest do 8 lat i nie ma szans na warunkowe umorzenie...

W związku z tym, że przy art. 286 kk. należy wykazać zamiar, mam kilka pytań dociekających. :)

1. Jak wyglądała sytuacja finansowa Pana/firmy w momencie podpisywania umów o świadczenie usług telekomunikacyjnych?

2. Dlaczego tych umów było kilka?, jaki był profil działalności?, ile osób Pan zatrudniał?, w końcu co się stało z tel. komórkowymi?

3. Ile rachunków Pan uregulował?

[cytat="Niuans"]W związku z tym, że przy art. 286 kk. należy wykazać zamiar, [/cytat]

I to już w momencie podpisania umowy.

[cytat="Markiz32"]do chwili zainteresowania sprawą przez organa ścigania nic pan nie zrobił żeby dogadać się z operatorem wypełnił więc pan znamiona czynu z art. 286 &1 KK (w dużym uproszczeniu) [/cytat]

To stwierdzenie mnie do łez niemalże rozśmieszyło .

Nie dogadał się to znaczy popełnił haha. A może by tak zamiar udowodnić , co Panie śledczy ?

[cytat="maciusss"] To stwierdzenie mnie do łez niemalże rozśmieszyło .[/cytat] to dobrze że tak łatwo pana do płaczu doprowadzić...- a powod i sposób już jest mniej istotny...:)

[cytat="maciusss"]Nie dogadał się to znaczy popełnił haha. A może by tak zamiar udowodnić , co Panie śledczy ? [/cytat] a to jest akurat bardzo proste:)

Pierwsze z brzegu wyimki z orzecznictwa sądowego:

[cytat:3q8m5iut]
wyrok SN z 19 kwietnia 2005 r. (WA 8/05 - publ. w: OSNwSK 2005/1/794)

1. Przy ustaleniu zamiaru sprawcy oszustwa, w zasadzie nieprzyznającego się do winy w szczególności przy zawieraniu pozornych umów o pożyczkę pieniędzy należy brać pod uwagę wszystkie okoliczności, na podstawie których można byłoby wyprowadzić co do realności wypełnienia obietnic złożonych przez sprawcę osobie rozporządzającej mieniem, a w szczególności jego możliwości finansowe, skalę przyjętych zobowiązań, które ma świadczyć z niekorzyścią dla siebie sprawca, na korzyść rozporządzającego mieniem, zachowanie się sprawcy po otrzymaniu pieniędzy, jego stosunek do rozporządzającego mieniem w związku z upływem terminów płatności sumy pożyczki lub odsetek, z jednoczesną oceną przy zwłoce płatności zmian w sytuacji materialnej sprawcy na niekorzyść oraz przyczyn takiego stanu rzeczy. Tylko więc w oparciu o kompleksową ocenę okoliczności towarzyszących uzyskaniu pożyczki i wagi przyczyn jej niespłacenia można wysnuć logiczne wnioski czy mamy do czynienia z oszustwem, czy też niekaralnym niedotrzymywaniem warunków zwrotu pożyczki.
(...)[/cytat:3q8m5iut]

[cytat:3q8m5iut] 2003.11.06 wyrok SN II KK 9/03 LEX nr 83773

Aby przyjąć popełnienie przestępstwa z art. 286 § 1 kk, sąd winien dokonując analizy strony podmiotowej wykazać na podstawie dowodów, że sprawca obejmował swym bezpośrednim i kierunkowym zamiarem nie tylko wprowadzenie w błąd (wyzyskanie błędu, itd.) i działanie w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, lecz także, że w momencie działania mającego na celu uzyskanie kredytu obejmował swym bezpośrednim i kierunkowym zamiarem okoliczność, iż osoba rozporządzająca mieniem czyni to z niekorzyścią dla kredytodawcy.(?)[/cytat:3q8m5iut]

Przestepstwo oszustwa wymaga udowodnienia, że w chwili podpisania umowy miałeś zamiar nie zapłacić za towar. Wiem coś o tym, gdyż 4 raz otrzymałem umorzenie śledztwa w sprawie oszustwa. Prokuratura w tym przypadku jest najepszym obrońcą potencjalnego przestępcy. Klient zakupił na 4 faktury towar, który sprzedał w swojej restauracji. Mimo wezwań nie zapłacił do chwili obecnej, a prokurator co pół roku usiłuje umorzyć trwające już dwa lata śledztwo. Po co im adwokaci? prokuraturzy sami wystarczą.

Witam,
Moja sprawa jest bardziej powikłana. Kilka lat temu pracowałem u jednego kolesia w Warszawie. Wszystko ładnie było, ale na początku. Stałem z ulotkami i za to dostawałem pieniądze. Po jakimś czasie poprosiłem o wystawienie zaświadczenia o zatrudnieniu, koleś mi wystawił, chciałem wziąć telefon. Zamówiłem jeden w sklepie internetowym, ponieważ nie przychodził ponad 3 tygodnie, a realizacja zamówienia miała być do 2 tygodni, poszedłem do salonu i wziąłem tel na abonament bezpośrednio. Po jakimś czasie zapukał kurier, wszystko ładnie pięknie, mówie miksa to bez problemu utrzymam, i podpisałem umowe. Po jakims czasie ponieważ przszedł mi rachunek na miksa z orange, zamiast 75 bo takiego miksa zamawiałem, otrzymałem fakture na 120zł. Zadzwoniłem okazało się iż wystąpił błąd systemowy. Po dosłownie wojnach z orange (piosemnych) zmieniono mi abonament na miksa i przyznano rekompensate. Po jakimś czasie musiałem po prostu skończyc prace, koles zaczoł przeginać, i nie płacił. Wówczas dowiedziałem się że ta jego firma to fikcja, miał kiedys działalnośc a pieczątka którą się posługiwał pozostała mu po działalności (choć nie tylko bo i długi też).
Wracajmy do orange. Ponieważ walczyłem o zmiane abonametu na miksa i wysyłałem multum papierów (które zagubili, a puxniej odnajdywali) raczej wciekli się na mnie. Przez jakiś czas po reklamacji którą przesłałem nie otrzymywałem żadnego pisma, a tu…….dostałem wezwanie na komende, i się zaczeło. Naliczyli mi kary umowne i wczęto postępowanie o wyłudzenie i posługiwanie się sfałszowanym zaswiadczeniem.
Ręce mi opadły. Teraz mam wyznaczoną sprawe w sądzie, Dzowniłem do biura obsługi orange, aby dowiedzieć się jaka jest możliwość spłaty zadłużenia. Okazało się że wystarczy abym opłacił rachunki i powrucił do sieci podpisując aneks do umowy.
W jakim stopniu wyłudziłem jeżeli na początku opłacałem rachunki za telefony? Dopóki oni nie zamieszali! Nie rozumie tego, każdy by walczył na moim miejscu (tak przynajmniej myśle) z jakiej to okazji zamówiełem miksa a miałem opłacic abonament? Jakie posługiwanie się fałszywym zaswiadczenieniem jeżeli ja pracowałem, skąd miałem wiedziec na początku że ten kliet to po prostu oszust w dodatku biorący psychtropy. Sąd rozłączył sprawe z tym kolesiem (chodzi chyba o zaświadczenie) bo go raczej znaleźć nie mogą, miał w palanach wyjazd za granice, więc raczej to zrobi?. Jak ja mam udowodnić że pracowałem? Mam świadka ale on może potwierdzić tylko że sam pracować u tego kolesia.
Proszę o pomoc,

Re: WY?UDZENIE US?UG TELEKOMUNIKACYJNYCH art.286

cypisek - po 1) nie za?miecaj czyjego? tematu swoimi problemami tylko za?ó? swój...
po 2 ) skoro teraz sprawa jest na etapie post?powania s?dowego karnego to czego ty teraz oczekujesz od organów ?cigania...? nie uwa?asz ?e na to by? czas na etapie post?powania przygotowawczego..?
po 3 ) ju? samo u?ycie za?wiadczenia stwierdzacego nieprawd? jest przest?pstwem.... art. 273 KK, i w s?dzie stara?bym si? udowodni ,?e nie mialem zamiaru nic wy?udzi a jedynie pos?uzy?em si? za?wiadczeniem stwierdzaj?cym nieprawd?..., to ?e nie wiedzia?e? ?e go?c nie prowadzi firmy to s?aba -bardzo slaba linia obrony... wszak musia? wystawia PIT'y itp.?bo rozumiem ?e rozliczy?e? si? przed US ze swoich dochodów bo jak nie to pope?ni?e? dodatkowo wykroczenie karno-skarbowe...

Powrót