Wyłudzenie ?

• Autor wątku Autor wątku pitpat23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pitpat23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam

Dziś rano zobaczyłem, że ktoś wczoraj dzwonił do mnie z nieznanego numeru. Sprawdziłem w necie co to za numer, tego konkretnego nie znalazło, ale są niemal identyczne np 2 różnią się tylko ostatnia cyfra. Te numery należą to firmy windykacyjnej. Nie brałem pożyczek, kredytów nic nie kupowałem na raty i nie podpisywałem żadnych umów na telefony itp. Jakoś w maju zgubiłem - zniknęło mi pismo dokument na którym był mój adres i pesel. Sprawdzono mi w banku BIK, sprawdziłem także KRD i BIG Info Monitor i było tam czysto żadnych pożyczek zapytań itp. Dziś także ponownie sprawdziłem KRD i BIG Info. Tzn pobrałem raport z KRD a w BIG w informacjach gospodarczych nie ma żadnych negatywnych. Teraz czekam czy ten nr ponownie zadzwoni bo oddzwaniać po komentarzach o podobnych nr do tego nie ma sensu, bo niby nawet jest akcja ze 30 zł można zapłacić. Czy ktoś mógł wyłudzić coś na mnie ? Kiedy jakieś zadłużenia trafiają do baz ? i czy trafiają w większości bo obawiam się ze może być niby czysto a coś jest jednak.

Jak zadzwonią ponownie z tego nr lub podobnego to co mam ja im powiedzieć jak stwierdzą, że mam jakiś dług. Nie miałem z takimi sprawami do czynienia więc jestem w tym zielony. Nigdy nawet nie miałem karty z banku i nie mam konta internetowego w banku, bo nie było takiej potrzeby. Oni pewnie będą chcieli weryfikacji podania jakiś danych, żeby powiedzieć dlaczego dzwonią, a skąd ja mam wiedzieć, że są to jacyś oszuści.

Jak zadzwonią ponownie z tego nr lub podobnego to co mam ja im powiedzieć jak stwierdzą, że mam jakiś dług.
Że nie masz. Bo przecież nie masz.

Oni pewnie będą chcieli weryfikacji podania jakiś danych, żeby powiedzieć dlaczego dzwonią, a skąd ja mam wiedzieć, że są to jacyś oszuści.
Słusznie. I nie musisz podawać.

W przypadku gdy wszelkie listy monity itp przychodzą na jakiś inny podstawiony adres korespondencyjny. Wtedy nigdy do mnie nic nie trafi, kiedy się dowiem ? że ktoś coś wyłudził, jak komornik zapuka do drzwi ?

Wtedy nigdy do mnie nic nie trafi, kiedy się dowiem ? że ktoś coś wyłudził, jak komornik zapuka do drzwi ?
Prędzej jak komornik zajmie Ci konto bankowe i pensję.

Syphar napisał:
Prędzej jak komornik zajmie Ci konto bankowe i pensję.

Zgadza się wpierw konto i pensja z głowy mi to wyskoczyło. Czyli wpierw strace pieniądze, a czy korespondencja idzie na inny adres nie ma szans się dowiedzieć.

Zostaną Ci zwrócone. Nic ostatecznie nie stracisz.

Powrót