Wyłudzony kredyt a BIK

• Autor wątku Autor wątku rycci
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rycci

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Chciałbym opisać swój problem i może ktoś poradzi mi co dalej,
Kłopoty zaczęły się w zeszłym roku w maju, kiedy to dostałem list z kwitami do spłacenia zakupu ratalnego. Jak się okazało pewien osobnik sprzedał mi fikcyjnie aparaturę do masażu za cenę około 5000zł, a że był to zakup na raty na okres 3 lat ta kwota zamknęła się w 6000zł. Oczywiście od razu udałem się do oddziału banku, u którego niby zaciągnąłem ów kredyt (Getin Bank) i złożyłem odpowiednie wyjaśnienie na piśmie no i oczywiście zawiadomiłem policję w swoim mieście, gdzie wszczęto postępowanie. Jak się okazało gość sprzedał mi towar kiedy byłem w delegacji na południu Polski, a dane osobowe w dzisiejszych czasach uzyskać to nie problem. W umowie kredytowej zgadzał się tylko PESEL oraz imię i nazwisko, reszta czyli zakład pracy i zarobki to fikcja (nigdy nie zgubiłem dowodu). W grudniu prokuratura zawiesiła postępowanie ponieważ złodziej uciekł gdzieś i nie wiadomo gdzie. Chciałbym zaznaczyć iż prowadzę działalność gospodarczą i w czerwcu składając wniosek o kredyt okazało się, że figuruję jako dłużnik w BIK. Zarejestrowałem się na stronie BIK wykupując abonament aby informacja każdej próby jakiegokolwiek wyłudzenia kredytu wysyłana była do mnie na telefon i e-maila. W dniu ósmego lipca złożyłem w oddziale Getin Banku w Elblągu (moje rodzinne miasto) wniosek o zaprzestanie przetwarzania moich danych osobowych wraz z korespondencją z prokuratury (z potwierdzeniem przyjęcia). Niestety do dnia dzisiejszego nie dostałem odpowiedzi mimo, że te same dokumenty przesłałem faksem do Getin Banku na numer, który dostałem od działu windykacji. Dzisiaj znowu dostałem smsa z BIK, że jestem dłużnikiem ponieważ taką informację otrzymali od Getin Banku o nie spłacaniu kredytu (każdego 15 dnia miesiąca Getin Bank wysyła takie dane do BIK). Mam pytanie do znawców tematu: jakie kroki mam dalej podjąć abym mógł być wykreślony z BIK ? Getin Bank nie reaguje na moje pisma, a wręcz zachowuje się lekceważąco w stosunku do mojej osoby.

Ostatnia edycja:
Powrót