Wymagane odpisy pism procesowych .

• Autor wątku Autor wątku blazej42
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blazej42

Użytkownik
Odpowiedzi
293
Witam .
Proszę o odpowiedź.
Czy zgodnie z art.128 par 1 kpc. wierzyciel , powód - musi otrzymać od dłużnika- tj . jego pełnomocnika za pośrednictwem Sądu rozpatrujacego sprawę - wniosek tegoż pełnomocnika o uzasadnienie postanowienia tego Sądu , na podstawie którego to uzasadnienia postanowienia pełnomocnik złożył zażalenie ?

Dodam iż do zobowiązania Sądu nałożonego na wierzyciela - na odpowiedź na owo zażalenie pełnomocnika , dołączony jest odpis zażalenia oraz inne odpisy lecz brak w tych odpisach własnie wniosku pełnomocnika dłużnika o uzasadnienie wydanego niekorzystnego dla dłużnika postanowienia Sądu .

ale to zakręcone, napisz to po ludzku, bo to masło maślane,

robinson21 napisał:
ale to zakręcone, napisz to po ludzku, bo to masło maślane,
Według mnie ,to nie masło maślane , ale OK :
Czy wierzyciel jako strona sporu ma prawo otrzymać od Sądu wszystkie pisma procesowe w toczącej się sprawie , nawet takie które strona przeciwna - dłużnik wymienia tylko z Sądem ?
Przykładowo :
Dłużnik - przegrywa sprawę , jego adwokat wnosi do Sadu o pisemne uzasadnienie wyroku ( kpc) . Po otrzymanym uzasadnieniu wyroku ,adwokat składa zażalenie na ten wyrok do Sądu , a Sąd przesyła to zażalenie do wierzyciela celem ustosunkowania sie do tego zażalenia .
CLUE -mojego pytania : czy do tego zażalenia w załacznikach powinien znaleźć się odpis wniosku adwokata dłuznika do Sądu o pisemne uzasadnienie wydanego wyroku , na podstawie ,którego adwokat złożył zażalenie ?

Prościej nie potrafię.

Moje pytanie podparłem art.128 par 1 KPC - " Do pisma procesowego należy dołączyć jego odpisy i odpisy załączników dla doręczenia ich uczestniczącym w sprawie osobom , a ponadto , jeżeli w sadzie nie złożono załączników w oryginale , po jednym odpisie każdego załącznika do akt sądowych .."

blazej42 napisał:
Według mnie ,to nie masło maślane , ale OK :
Czy wierzyciel jako strona sporu ma prawo otrzymać od Sądu wszystkie pisma procesowe w toczącej się sprawie , nawet takie które strona przeciwna - dłużnik wymienia tylko z Sądem ?
Przykładowo :
Dłużnik - przegrywa sprawę , jego adwokat wnosi do Sadu o pisemne uzasadnienie wyroku ( kpc) . Po otrzymanym uzasadnieniu wyroku ,adwokat składa zażalenie na ten wyrok do Sądu , a Sąd przesyła to zażalenie do wierzyciela celem ustosunkowania sie do tego zażalenia .
zatem była apelacja od wyroku I instancji, zatem strona przeciwna musi odpowiedzieć na tę apelacje - to normalne.

Jeżeli pytasz o to, czy druga strona w sprawie składając wniosek o uzasadnienie orzeczenia ma obowiązek doręczyć odpis tego wniosku także tobie, odpowiedź brzmi nie. Nie doręcza się odpisu wniosku o uzasadnienie, dopiero odpis ewentualnej apelacji/zażalenia.

Rzeczywiście budziło to wątpliwości, ale Sąd Najwyższy w Uchwale III PZP 6/20 jednoznacznie wskazał, że wniosku o uzasadnienie nie doręcza się drugiej stronie.

Iurika napisał:
Jeżeli pytasz o to, czy druga strona w sprawie składając wniosek o uzasadnienie orzeczenia ma obowiązek doręczyć odpis tego wniosku także tobie, odpowiedź brzmi nie. Nie doręcza się odpisu wniosku o uzasadnienie, dopiero odpis ewentualnej apelacji/zażalenia.

Rzeczywiście budziło to wątpliwości, ale Sąd Najwyższy w Uchwale III PZP 6/20 jednoznacznie wskazał, że wniosku o uzasadnienie nie doręcza się drugiej stronie.

Tak właśnie o to pytałem , więc po raz drugi dziękuję Ci za odpowiedź .

Powrót