Wymagania do prowadzenia kursu

• Autor wątku Autor wątku carlosv
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

carlosv

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam wszystkich,

Mam pytanie odnośnie wymagań, jakie powinna mieć osoba będąca nauczycielem na pozalekcyjnych kursach np w fizyki. W skrócie chodzi o to, że chciałbym prowadzić takie dwie grupy (mam chętne osoby). Zajęcia miałby się odbywać w moim lokalu, prywatnie poza szkołą w ramach działalności gospodarczej. Grupy mają tworzyć ósmoklasiści i maturzyści czyli osoby nieletnie.

Jaki wymagania muszę spełnić w takiej sytuacji, by móc legalnie prowadzić takie zajęcia? Szukałem różnych informacji jednak wiele z nich przeczy sobie, a część dotyczy jedynie kursów szkoleniowych zawodowych czy uzupełniających dla studentów itp.

Pozdrawiam

Nie musisz spełniać żadnych dodatkowych wymagań. Wykonujesz poprostu usługę.

Czy moge prosic o podstawe prawną? W zasadzie nie bardzo wiem pod co to kwalifikowac.

Prawo ma to do siebie,że nie należy szukać podstaw prawnych zezwalających na coś, a podstaw prawnych zabraniających czegoś. W związku z powyższym mogę powiedzieć, że takiej postawy prawnej nie ma. Nie ma też takiej, która szczególnych uprawnień wymaga do udzielania korepetycji

Dziekuje za odpowiedź. Jednak nasuwa się pytanie czy nauczanie grupy nieletnich to jeszcze korepetycje czy juz szkola prywatna?

Powrót